Γυναικολογική Υγεία, Ενδιαφέροντα Νέα

Εμμηνόπαυση: Πειραματική θεραπεία φαίνεται πως καταπολεμά τις εξάψεις!

Μια νέα κατηγορία πειραματικών φαρμάκων φαίνεται πώς μειώνει, σχεδόν κατά 75%, τις ενοχλητικές εξάψεις σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σε μόλις τρεις ημέρες. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Menopause, αποκάλυψε επίσης ότι ο ύπνος και η συγκέντρωση των συγκεκριμένων γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη, βελτιώθηκαν σημαντικά, μέσα σε αυτές τις τρεις ημέρες, από τη λήψη του φαρμάκου.

Η θεραπεία, βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο, από επιστήμονες στο Imperial College London.

Είναι γνωστό ότι τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν περίπου στην ηλικία μεταξύ 45 έως 55 ετών οπότε και επέρχεται η εμμηνόπαυση με τη διακοπή των περιόδων, το τέλος της αναπαραγωγικής ηλικίας και μια σειρά φυσικών μεταβολών, συμπεριλαμβανομένων και των εξάψεων.

Για πολλές γυναίκες, αυτές οι εξάψεις μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια μικρή ενόχληση. Μπορεί δηλαδή να οδηγούν σε συχνά, σοβαρά, επεισόδια εφίδρωσης που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την προσωπική, κοινωνική κι επαγγελματική τους ζωή.

Η νέα πειραματική θεραπεία λειτουργεί αποκλείοντας τη δράση μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που ονομάζεται νευροκινίνη Β (NKB). Προηγούμενες δοκιμές σε ζώα και ανθρώπους έχουν δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα νευροκινίνης Β (NKB) μπορεί να προκαλέσουν εξάψεις. Η συγκεκριμένη θεραπεία πιστεύεται ότι ενεργεί στα κέντρα του εγκεφάλου που ελέγχουν τη θερμοκρασία και γι΄ αυτό σταματά και τις εξάψεις.

Επιπλέον, οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν κατά 82 % μείωση της διακοπής του ύπνου τους λόγω των εξάψεων και κατά 77% μείωση στη διακοπή της συγκέντρωσής τους.

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να αποκαλυφθεί εάν οι βελτιώσεις στον ύπνο και τη συγκέντρωση οφείλονται απλώς σε λιγότερες διαταραχές από τη μείωση των εξάψεων ή εάν η θεραπεία επηρέασε και άλλες περιοχές του εγκεφάλου.