Μπαίνω στην εμμηνόπαυση ή μήπως είμαι έγκυος;

Η ερώτηση «μπαίνω στην εμμηνόπαυση ή μήπως είμαι έγκυος;» συναντάται όλο και πιο συχνά την τελευταία δεκαπενταετία καθώς παρατηρούμε ότι πολλές γυναίκες μένουν έγκυοι σε μεγαλύτερη ηλικία απ΄ότι παλαιότερα, όπως επίσης κι ότι πολλές γυναίκες να μπαίνουν πιο νωρίς στην εμμηνόπαυση ή στην περίοδο της περιεμμηνόπαυσης.

Πολλοί από εμάς ίσως να έχουμε γίνει μάρτυρες περιστατικών γυναικών που ενώ πίστευαν ότι περνούν στην εμμηνόπαυση προς μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωναν ότι είναι έγκυοι.

Επειδή λοιπόν πολλές φορές οι έγκυες γυναίκες και οι γυναίκες που περνούν στην εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν πολλά παρόμοια συμπτώματα, είναι πιθανό, να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί άμεσα από την ενδιαφερόμενη ποια από τις δυο αυτές καταστάσεις βιώνει.

Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές των δύο καταστάσεων.

Πώς θα καταλάβετε εάν πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση

Ορισμένα συμπτώματα εγκυμοσύνης θα μπορούσαν να μπερδευτούν με αυτά της περιεμμηνόπαυσης, που είναι η περίοδος πριν την τελευταία περίοδο της γυναίκας και η οποία μπορεί να διαρκέσει από 2 έως και 8 χρόνια.
Κατά την περιεμμηνόπαυση οι περίοδοι της γυναίκας μπορεί να παρουσιάσουν αλλαγές στην κανονικότητά τους, στη συχνότητα και τη διάρκειά τους.
Μια γυναίκα θεωρούμε ότι είναι σε εμμηνόπαυση όταν δεν έχει περίοδο για 12 συνεχείς μήνες.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Εκτός από τις αλλαγές στις περιόδους της, μια γυναίκα μπορεί να παρουσιάσει και άλλα σημάδια εμμηνόπαυσης. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Εξάψεις, αίσθημα υπερβολικής ζέστης που προκαλεί δυσφορία και εφίδρωση
 • δυσκολία στον ύπνο
 • εναλλαγές της διάθεσης
 • συχνουρία και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
 • κολπική ξηρότητα που επηρεάζει και τη σεξουαλική επαφή
 • έλλειψη ενδιαφέροντος για το σεξ

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Πολλά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι παρόμοια με αυτά της εγκυμοσύνης.

Όταν μια γυναίκα είναι έγκυος, δεν θα έχει μια περίοδο, αλλά μπορεί να έχει κάποιες κηλίδες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν λανθασμένα ως περίοδος. Πολλές έγκυες γυναίκες εμφανίζουν επίσης μεταβολές της διάθεσης και προβλήματα στον ύπνο.

Άλλα συμπτώματα που εγκυμοσύνης είναι:

 • κούραση
 • πονοκέφαλοι
 • πρωινή ναυτία
 • συχνουρία
 • ευαισθησία στο στήθος

Επειδή πολλά από αυτά τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της εμμηνόπαυσης, είναι πιθανό ότι μια γυναίκα θα μπορούσε να πιστεύει ότι είναι έγκυος ενώ στην πραγματικότητα να περνάει στην εμμηνόπαυση και αντίστροφα.

Σε πρώτη φάση ένα τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να δώσει την απάντηση. Ωστόσο κάθε γυναίκα που δεν είναι σίγουρη για τα συμπτώματά της πρέπει να μιλήσει στο γιατρό της για συμβουλές και προκειμένου να κάνει περαιτέρω εξετάσεις.

© 2020  Finead SA .

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?