Γυναικολογική Υγεία, Υπογονιμότητα, Ενδιαφέροντα Νέα

Μπορώ να μείνω έγκυος έχοντας κλειστές σάλπιγγες;

Μπορεί μια γυναίκα να μείνει έγκυος έχοντας διαγνωστεί με κλειστές σάλπιγγες; Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, ας δούμε τι ακριβώς συμβαίνει όταν μια γυναίκα έχει προβλήματα σαλπίγγων, πως αυτά μπορεί να προκληθούν και τελικά τι επιλογές θεραπείας υπάρχουν.

Κλειστές σάλπιγγες και προβλήματα γονιμότητας

Οι σάλπιγγες είναι δύο λεπτοί σωλήνες, μία σε κάθε πλευρά της μήτρας, οι οποίες βοηθούν το ώριμο ωάριο να κινηθεί από τις ωοθήκες προς τη μήτρα. Όταν κάποιο εμπόδιο σταματήσει το ταξίδι αυτό, από τη μία ή και από τις δυο πλευρές, λέμε ότι η γυναίκα έχει κλειστή ή κλειστές σάλπιγγες. Τα προβλήματα σαλπίγγων ευθύνονται για το 35% των περιπτώσεων της γυναικείας υπογονιμότητας.

Παράγοντες που επιφέρουν προβλήματα στις σάλπιγγες

Οι παράγοντες που επηρεάζουν και δημιουργούν προβλήματα στις σάλπιγγες είναι:

  • Λοιμώξεις: Οποιαδήποτε λοίμωξη αναπτυχθεί μέσα στις σάλπιγγες από σεξουαλικές ασθένειες, από τα υπόλοιπα εσωτερικά όργανα, από αποβολές, προηγούμενους τοκετούς και άλλες αιτίες, εάν δεν θεραπευτεί άμεσα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.
  • Προηγούμενες εγχειρήσεις: Όλες οι εγχειρήσεις στα γεννητικά όργανα καθώς και στην κοιλιακή χώρα μπορούν να δημιουργήσουν συγκολλήσεις.
  • Εξωμήτριες κυήσεις
  • Δυσμορφίες σαλπίγγων
  • Ενδομητρίωση: Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει συγκολλήσεις ακόμα και απόφραξη στις σάλπιγγες.
  • Υδροσάλπιγγες: Η συγκέντρωση υγρού μέσα στις σάλπιγγες λόγω φλεγμονών

Κλειστές σάλπιγγες και προβλήματα γονιμότητας

Κάθε μήνα, κατά την ωορρηξία, ένα ωάριο απελευθερώνεται από μια από τις ωοθήκες. Το ωάριο γονιμοποιείται από το σπερματοζωάριο μέσα στη σάλπιγγα και στη συνέχεια το έμβρυο μετακινείται, δια μέσου των σαλπίγγων στη μήτρα. Το σπέρμα επίσης κολυμπά από τον τράχηλο της μήτρας, στη μήτρα, και στις σάλπιγγες για να φθάσει το ωάριο. Αν μία ή και οι δύο σάλπιγγες είναι κλειστές, το ωάριο δεν μπορεί να φτάσει τη μήτρα, και το σπέρμα δεν μπορεί να φτάσει το ωάριο, αποτρέποντας τη γονιμοποίηση και την εγκυμοσύνη. Συμβαίνει επίσης η σάλπιγγα να μην είναι εντελώς κλειστή, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για έκτοπη κύηση.

Συμπτώματα κλειστών σαλπίγγων

Οι κλειστές σάλπιγγες σπάνια προκαλούν συμπτώματα. Οι περισσότερες γυναίκες δεν μπορούν να καταλάβουν την ύπαρξη κάποιου προβλήματος, έως ότου ελέγξουν τη γονιμότητα τους. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν έντονοι πόνοι περιόδου, να παρουσιάζουν ανώμαλο κύκλο ή πόνους στην οσφυϊκή χώρα.

Ποιες εξετάσεις δείχνουν προβλήματα στις σάλπιγγες

Η διάγνωση για τις κλειστές σάλπιγγες γίνεται με μια εξειδικευμένη απεικονιστική εξέταση στην περιοχή της πυέλου που ονομάζεται υστεροσαλπιγγογραφία, ή HSG. Αυτή η εξέταση περιλαμβάνει την τοποθέτηση σκιαγραφικού υλικού μέσα στον τράχηλο, με τη χρήση ενός μικρού σωλήνα. Αν όλα είναι φυσιολογικά, το σκιαγραφικό υλικό θα περάσει από τη μήτρα, θα ταξιδέψει μέσα στις σάλπιγγες, και θα χυθεί στις ωοθήκες και στην πυελική κοιλότητα. Αν όχι, η εξέταση δείχνει ότι αυτές είναι κλειστές.

Εγκυμοσύνη και κλειστές σάλπιγγες

Μετά τη διάγνωση θα συζητήσετε με το γιατρό σας τις επιλογές θεραπείας και τις πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης.

Σε πολλές περιπτώσεις, η λαπαροσκοπική χειρουργική μπορεί να λύσει το πρόβλημα των κλειστών σαλπίγγων και να βελτιώσει τη γονιμότητα. Εάν η χειρουργική επέμβαση δεν ενδείκνυται, η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε μητέρα.