Γυναικολογική Υγεία, Ενδιαφέροντα Νέα

Ο εμβολιασμός για τον HPV δεν συνδέεται με επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά! Νέα μελέτη

Τα Έφηβα κορίτσια που εμβολιάστηκαν για να προστατευτούν από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV, δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα από ό, τι οι συνομήλικές τους που δεν είναι εμβολιασμένες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε on line στις 9 Φεβρουαρίου, στο JAMA Internal Medicine.

Η διαπίστωση αυτή έγινε στο πλαίσιο έρευνας, η οποία διεξήχθη από το Τμήμα Πολιτικής υγείας του Harvard Medical στη Βοστώνη, καθώς τελευταίως υπάρχει έντονη ανησυχία ότι το εμβόλιο προωθεί τη σεξουαλική ασυδοσία.

Από το 2006, όταν οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας άρχισαν να συστήνουν τον HPV εμβολιασμό για τα κορίτσια ηλικίας ακόμη και 11 χρόνων, πολλοί γονείς είχαν διστάσει λόγω των φόβων τους, ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προωθήσει τη μη ασφαλή σεξουαλική δραστηριότητα, με εμφανή τον κίνδυνο να αποκτήσουν ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Επίσης υπήρχαν φόβοι ότι μπορεί η κίνηση αυτή να εκληφθεί από τα παιδιά ως σιωπηρή άδεια να κάνουν σεξ.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 21.610 γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί κατά του HPV και 186.501 γυναίκες που δεν είχαν εμβολιαστεί. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν 12 έως 18 ετών. Κατά τη διάρκεια της μελέτης που διήρκησε 5 χρόνια, το ποσοστό εμβολιασμού HPV αυξήθηκε από 2,5% στο τέλος του 2006 σε 27,3% μέχρι το τέλος του 2010.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα θα πρέπει να είναι καθησυχαστικά για τους γιατρούς, τους γονείς και τους φορείς χάραξης πολιτικής υγείας, γιατί ο HPV εμβολιασμός είναι απίθανο να προωθήσει μη ασφαλή σεξουαλική δραστηριότητα.