Γυναικολογική Υγεία, Ενδιαφέροντα Νέα

Εμμηνόπαυση: Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν για 7 ή και περισσότερα χρόνια!

Τα αγγειοκινητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, δηλαδή, οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις, μπορεί να επιμένουν ακόμη και για 7 ή και περισσότερα χρόνια, κι όσο πιο γρήγορα αρχίζουν, τόσο αργότερα σταματούν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε online στις 16 Φεβρουαρίου, στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Σύμφωνα με τη μελέτη έως και το 80% των γυναικών βιώνουν αγγειοκινητικά συμπτωματα στην εμμηνόπαυση ενώ περίπου το 50% των γυναικών που συμμετείχαν, είχαν συμπτώματα για 7 ή και περισσότερα χρόνια.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 1.449 γυναικών που εκδήλωναν συχνά αγγειοκινητικά συμπτώματα. Τα ερευνητικά στοιχεία κάλυπταν διάστημα 17 ετών (Φεβρουάριος 1996-Απρίλιος 2013).

Κατά μέσο όρο, τα αγγειοκινητικά συμπτώματα είχαν διάρκεια 7,4 έτη για την πλειονότητα των γυναικών. Οι γυναίκες που βρίσκονταν σε προ-εμμηνοπαυσιακό ή περι-εμμηνοπαυσιακό στάδιο εκδήλωσαν συμπτώματα για διάστημα 11,4 ετών περίπου. Στις γυναίκες που βρίσκονταν σε μετα-εμμηνοπαυσιακό στάδιο και είχαν εκδηλώσει τα πρώτα συμπτώματα σε μεγαλύτερη ηλικία, η διάρκεια των συμπτωμάτων ήταν μικρότερη, περίπου κατά 3,4 χρόνια.

Και από τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης αλλά και από προγενέστερες γίνεται σαφής η ανάγκη για εξατομικευμένη προσέγγιση και αντιμετώπιση των συμπτμωάτων της εμμηνόπαυσης.