Γυναικολογική Υγεία, Ενδιαφέροντα Νέα

Νεότερα για τις γυναίκες που κάνουν ορμονική θεραπεία

Νέα έρευνα, έδειξε πως η θεραπεία με αυξητική ορμόνη σε συνδυασμό με συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D, ήταν η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη μείωση των κινδύνων που προκαλεί η μειωμένη οστική πυκνότητα.
Στη μελέτη διαπιστώθηκε ως και 57% χαμηλότερο ποσοστό καταγμάτων του ισχίου από πτώσεις, ως συνέπεια της οστικής αραίωσης.
Σχεδόν οι μισές γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών θα πάθουν κάποιο κάταγμα που σχετίζεται με την οστεοπόρωση στη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με το αμερικανική Υπηρεσία Πρόληψης Task Force (USPSTF).
Η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση που προκαλείται από την απώλεια της οστικής μάζας και πυκνότητας, η οποία κάνει τα οστά εύθραυστα και πιο επιρρεπή σε κατάγματα. Το ασβέστιο αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη των οστών και η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο.
Αν κι έχει υπάρξει μεγάλη συζήτηση για το αν τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D οφελούν πράγματι τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, η νέα έρευνα δείχνει ότι η απάντηση μπορεί να είναι, ναι, για όσες βρίσκονται σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.
Αυτό που δεν είναι σαφές είναι το εάν τα συμπληρώματα αυτών των θρεπτικών ουσιών είναι τόσο αποτελεσματικά ώστε να διατηρούν τα οστά γερά, όσο οι ουσίες που λαμβάνονται φυσικά, δηλαδή από την διατροφή.
Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, η αρμόδια Αμερικανική επιτροπή (USPSTF) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D, επειδή τα διαθέσιμα στοιχεία δεν ήταν αρκετά ισχυρά ώστε να δείχνουν μια σημαντική οφέλεια.
Οι ειδικοί πάντως τόνισαν ότι το ασβέστιο μπορεί να ληφθεί από την διατροφή κι ότι ενδεχομένως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να λαμβάνεται. Εάν όμως οι γυναίκες μπορούν να παίρνουν συμπληρώματα χωρίς να υπάρχουν αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό τους, μπορούν βεβαίως να συνεχίσουν να τα παίρνουν.
Όσον αφορά την θεραπεία με αυξητική ορμόνη, η οποία συχνά συνταγογραφείται για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, οι γιατροί συνιστούν τη χαμηλότερη δυνατή δόση για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
Χρήση της ορμονικής θεραπείας έχει συνδεθεί με μια ποικιλία από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου του καρκίνου του μαστού, εγκεφαλικού επεισοδίου και θρόμβων αίματος.

Πηγή:
– Menopause, online