Γυναικολογική Υγεία, Ενδιαφέροντα Νέα

Καρκίνος του μαστού-βάλτε στη διατροφή σας τα λιπαρά ψάρια

Οι γυναίκες που καταναλώνουν ω-3 λιπαρά οξέα, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal. Αυτά τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, περιέχονται σε ψάρια όπως ο σολωμός, ο τόνος, οι σαρδέλες.
Τα ψάρια περιλαμβάνουν διάφορους τύπους πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που εμπλέκονται στην ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο. Έτσι, ρυθμίζεται η δραστηριότητα των αιμοφόρων αγγείων και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ενδεχομένως, τα λιπαρά οξέα να βοηθούν στη ρύθμιση των δραστηριοτήτων των μορίων που εμπλέκονται στην κυτταρική ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, λένε οι ερευνητές.
Τα λιπαρά οξέα έχουν επίσης συνδεθεί με άλλα οφέλη για την υγεία, όπως χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Η νέα έρευνα έδειξε πως οι γυναίκες με υψηλή πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων είχαν 14% μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.
Ποια είναι όμως η ιδανική ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε από αυτά τα ψάρια;
Οι ειδικοί πρότειναν μία με δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα – τόνισαν ωστόσο ότι η παραδοχή πως η μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού οφείλεται αποκλειστικά στη διατροφή, είναι εσφαλμένη και ότι δεν είναι πανάκεια.
Δηλαδή, εάν τέτοιου είδους ψάρια καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες, η περιεκτικότητά τους σε υδράργυρο μπορεί να αποβεί βλαβερή.
Εκτός από την κατανάλωση λιπαρών ψαριών, καλό θα είναι λοιπόν να έχετε ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης, να τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά, και να μην καπνίζετε-έτσι, μειώνετε όχι μόνο τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού αλλά κι άλλων μορφών καρκίνου.

Πηγή:
– BMJ