Γυναικολογική Υγεία, Ενδιαφέροντα Νέα

Νέα ευρήματα για τη στοχευμένη θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου

Με την ανάλυση των γονιδίων σε εκατοντάδες όγκους ενδομητρίου, επιστήμονες εντόπισαν στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο στοχευμένες θεραπείες.
Ο καρκίνος του ενδομητρίου αναπτύσεται στο εσωτερικό της μήτρας. Υπάρχουν 2 κύριοι τύποι: Οι γυναίκες με ενδομήτριους όγκους τύπου 1, έχουν συνήθως μια καλή ευκαιρία για ανάκαμψη, σε αντίθεση με τους όγκους που ταξινομούνται στον δεύτερο τύπο.
Η διάγνωση γίνεται από τους ειδικούς που εξετάζουν τους ιστούς στο μικροσκόπιο.
Ωστόσο, η εξακρίβωση για τον τύπο των όγκων είναι δύσκολη και οι ειδικοί συχνά διαφωνούν.
Στη νέα μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου 1 στους 4 όγκους που ταξινομούνται στον τύπο 1, παρουσιάζουν γενετικές μεταλλαγές παρόμοιες με αυτές των όγκων του δεύτερου τύπου, που έχουν συνήθως κακή εξέλιξη. Αυτό υποδηλώνει ότι οι γυναίκες με αυτούς τους όγκους μπορούν να επωφεληθούν από παρόμοιες θεραπείες με σωτήρια έκβαση.
Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης γενετικές ομοιότητες στους όγκους του ενδομήτριου καρκίνου με άλλους τύπους όγκων, όπως αυτούς που αναπτύσσονται στον μαστό και τις ωοθήκες. Αυτοί οι παραλληλισμοί επιτρέπουν νέες έρευνες για την διερεύνηση άλλων θεραπειών.
Οι επιστήμονες είπαν πως τα ευρήματά τους ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση για τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου με καλύτερα αποτελέσματα.

Πηγή:
– NIH