Eγκυμοσύνη, Ενδιαφέροντα Νέα

Ασφαλής εγκυμοσύνη με διαβήτη που προϋπάρχει

Η εγκυμοσύνη είναι μια εξαιρετική περίοδος στην ζωή μιας γυναίκας και για τις γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη είναι μια περίοδος κατά την οποία θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές με την διαχείρηση της πάθησης τους.
Με καλή φροντίδα και προγραμματισμό, οι γυναίκες που εγκυμονούν με την παρουσία προϋπάρχοντος διαβήτη-είτε τύπου 1, είτε διαβήτη τύπου 2, θα έχουν ασφαλή εγκυμοσύνη και υγιή μωρά.
Ο σχεδιασμός ξεκινά από πρίν. Εάν έχετε διαβήτη και θέλετε να μείνετε έγκυος, το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε, είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Ανάλογα με τη διαχείριση του διαβήτη σας, μπορεί να θέλετε να δείτε έναν ενδοκρινολόγο πριν ακόμη επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας.
Μπορεί το γεγονός ότι έχετε διαβήτη να σας βάζει αυτόματα στην κατηγορία υψηλού κινδύνου κατά την εγκυμοσύνη, ακουλουθώντας όμως συγκεκριμένες οδηγίες, θα μειωθεί η πιθανότητα επιπλοκών και για εσάς, αλλά και για το παιδί σας.
Πρώτον και κύριον θα παρακολουθείτε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας με συχνούς ελέγχους. Σε γενικές γραμμές τα επίπεδα σακχάρου θα πρέπει να είναι κάτω από 7% πριν από τη σύλληψη.
Στο στάδιο επίσης πριν τη σύλληψη, θα πρέπει να πείτε στον γιατρό σας για τα φάρμακα που παίρνετε, τυχόν χρήση βιταμινών κι άλλων συμπληρωμάτων καθώς και για επιπλοκές που μπορεί να παρουσιάσατε εξαιτίας του διαβήτη.
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 2 κι έτσι για μερικές γυναίκες με διαβήτη, η συζήτητηση για θεραπείες γονιμότητας είναι συνήθης.
Μόλις μείνετε έγκυοι, οι αλλαγές στον οργανισμό σας μπορεί να εκτοξεύσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Δεδομένου ότι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα σας αλλάζει, έτσι μπορεί να αλλάξει και ο τρόπος που αντιδρά ο οργανισμός σας στη διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα. Να επικοινωνείτε συχνά με τον γιατρό σας για τυχόν προσαρμογές στην θεραπεία σας.
Από τον σχεδιασμό προ της σύλληψης εώς την προσαρμογή της κατάλληλης διαχείρησης του διαβήτη σας ως εγκυμονούσες, μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, όμως πολλές γυναίκες με προϋπάρχοντα διαβήτη, έχουν αναφέρει ότι κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους πέτυχαν τον καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα τους από ποτέ.

Πηγή:
– American Diabetes Association