O ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV-Human papilloma virus), είναι το πιο κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Ορισμένοι τύποι του HPV προκαλούν κονδυλώματα στις περιοχές των γεννητικών οργάνων γυναικών και ανδρών και σπάνια στο λαιμό.
Δεν υπάρχει θεραπεία για τον ίδιο τον ιό, αλλά υπάρχουν θεραπείες για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει. Για παράδειγμα, τα κονδυλώματα μπορεί να παραμείνουν με τον χρόνο ίδια, να πολλαπλασιαστούν, ή να φύγουν μόνα τους. Μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή ή να αφαιρεθούν χειρουργικά.
Οι τύποι του HPV που προκαλούν κονδυλώματα, δεν είναι οι ίδιοι με αυτούς που μπορεί να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε καρκίνο, όπως του τραχήλου της μήτρας και σε λιγότερο συνηθισμένες μορφές, όπως ο καρκίνος του κόλπου.
Ο καρκίνος του τραχήλου συνήθως δεν έχει συμπτώματα μέχρι να αναπτυχθεί σε βαθμό που να είναι δύσκολη η θεραπεία του. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό για τις γυναίκες να κάνουν τακτικούς προσυμπτωματικούς ελέγχους ( τακτικό Τεστ ΠΑΠ, κολποσκόπηση αν το κρίνει ο γιατρός κ.α.) καθώς είναι πιο πιθανό να θεραπευτεί εάν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες μόλυνσης από τον ιό. Τα εμβόλια μπορούν να προστατεύσουν από τους πιο κοινούς τύπους του HPV και είναι ασφαλή κι αποτελεσματικά, είναι όμως μια σχεδιασμένη πρόληψη ξεκινώντας με δόσεις από πολύ νεαρές ηλικίες, συνήθως από τα 13 εώς και τα 26 έτη μαι γυναίκας.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται με τον ιό, για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν γνωρίζουν ότι τον έχουν, κι ένα άτομο μπορεί να έχει HPV, ακόμη κι αν έχουν περάσει χρόνια από την σεξουαλική επαφή με ένα μολυσμένο άτομο. Eπίσης, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε ποιοι από όσους έχουν μολυνθεί θα αναπτύξουν προβλήματα υγείας.
Πηγή:
Centers for Disease Control and Prevention