Θηλασμός, Ενδιαφέροντα Νέα

Νέα έρευνα δίνει πρόσθετες ενδείξεις ότι ο θηλασμός είναι ευεργετικός για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών

Τα επιστημονικά ευρήματα έδειξαν αυξημένα ποσοστά ανάπτυξης στις κινητικές δεξιότητες, την γλώσσα, και την συναισθηματική λειτουργία.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες για να εξετάσουν την εγκεφαλική ανάπτυξη σε παιδιά ηλικίας από 10 μηνών έως 4 ετών. Μέχρι την ηλικία των 2, τα βρέφη που είχαν θηλάσει αποκλειστικά για τουλάχιστον τρεις μήνες είχαν υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης σε σημαντικά τμήματα του εγκεφάλου από εκείνα που είχαν τραφεί με ξένο γάλα ή με συνδυασμό ξένου γάλακτος και μητρικού.
Η επιπλέον αύξηση ήταν πιο εμφανής σε τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την γλώσσα, την συναισθηματική λειτουργία και τις δεξιότητες σκέψης, σύμφωνα με τη μελέτη.
Η διαφορά μεταξύ των παιδιών που θήλασαν με μητρικό γάλα από τα υπόλοιπα, διαπιστώθηκε στο 20-30% και προκάλεσε έκπληξη στους επιστήμονες σε σχέση με το ότι εκδηλώθηκε σε τόσο νεαρή ηλικία.
Εκτός από την απεικόνιση του εγκεφάλου, οι ερευνητές εξέτασαν τα μεγαλύτερα παιδιά με τεστ πάνω στην ικανότητα σκέψης, και διαπιστώθηκε αυξημένη ικανότητα στην διαχείρηση του λόγου και της οπτικής αντίληψης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα βρέφη που είχαν θηλάσει για περισσότερο από ένα χρόνο είχαν σημαντικά μεγαλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου ειδικά σε περιοχές που ελέγχουν τις κινητικές δεξιότητες, σε σχέση με τα παιδιά που θήλασαν για λιγότερο από ένα χρόνο.
Δεν πρόκειται για την πρώτη μελέτη που διαπιστώνει την αξία του θηλασμού για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των βρεφών, αλλά είναι η πρώτη μελέτη απεικόνισης που διαπίστωσε πως οι αλλαγές στην εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών συμβαίνουν πολύ νωρίς.

Πηγή:
– Brown University, June 2013