Γυναικολογική Υγεία, Ενδιαφέροντα Νέα

Μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια διατρέχουν οι γυναίκες που κοιμούνται λίγες ώρες

Μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια διατρέχουν οι γυναίκες που κοιμούνται λίγες ώρες, σύμφωνα με νέα έρευνα στην οποία συμμετείχαν γυναίκες με καρδιολογικά προβλήματα.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια διαπίστωσαν πως η έλλειψη ύπνου προκαλεί μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στον οργανισμό, αυξάνοντας τα επίπεδα φλεγμονής στις γυναίκες με στεφανιαία νόσο. Αυτή η συσχέτιση, δεν αποδείχθηκε στους άνδρες.
Προηγούμενη έρευνα έδειξε πως λιγότερος ύπνος από 6 ώρες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για χρόνια προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, αφού συνδέεται με την αύξηση των επιπέδων φλεγμονής στον οργανισμό.
Η φλεγμονή είναι ένας προγνωστικός δείκτης της καρδιαγγειακής υγείας και ο κακός ύπνος φαίνεται να παίζει μεγαλύτερο ρόλο από ό, τι προηγουμένως απεδείχθη.
Στη νέα μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 700 άνδρες και γυναίκες με στεφανιαία νόσο.
Μεταξύ των γυναικών, η κακή ποιότητα του ύπνου συσχετίστηκε σημαντικά με τις αυξήσεις των δεικτών της φλεγμονής σε διάστημα πέντε ετών.
Οι περισσότερες από τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν περάσει στην εμμηνόπαυση και τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων θα μπορούσαν να εξηγήσουν την σχέση μεταξύ έλλειψης ύπνου και αύξησης των επιπέδων της φλεγμονής, είπαν οι επιστήμονες. Από την άλλη, είναι πιθανό ότι η τεστοστερόνη, η οποία βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα στους άνδρες, να αμβλύνει τις επιπτώσεις ενός κακού ύπνου.
Οι ερευνητές πάντως δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους αποκαλύπτουν για μια ακόμη φορά δυνητικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των φύλων σε θέματα υγείας.

Πηγή:
– University of California, June 2013