Υπογονιμότητα, Διατροφή, Ενδιαφέροντα Νέα

Μπορεί το fast food να καθυστερεί το στόχο σας να γίνετε μητέρα;

Οι γυναίκες που καταναλώνουν λιγότερο φρούτα και περισσότερο γρήγορο φαγητό,(fast food) χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μείνουν έγκυες και είναι λιγότερο πιθανό να συλλάβουν μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με μελέτη των ερευνητών του Ινστιτούτου Robinson Research του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction, ένα από τα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά για την αναπαραγωγική ιατρική.

Στη μελέτη συμμετείχαν 5598 γυναίκες από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, οι οποίες ρωτήθηκαν για τη διατροφή τους. Σύμφωνα με τα ευρήματα η καλή διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά και ελάχιστο γρήγορο φαγητό, χαμηλής διατροφικής αξίας, βελτιώνει τη γονιμότητα και αυξάνει τις πιθανότητες για τις γυναίκες αυτές να συλλάβουν σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Σε σύγκριση με τις γυναίκες που έτρωγαν τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα φρούτα κατά το μήνα πριν τη σύλληψη, οι γυναίκες που έτρωγαν λιγότερα φρούτα δηλ. από μία έως τρεις φορές το μήνα, καθυστέρησαν περισσότερο να μείνουν έγκυες. Ακόμη περισσότερο διάστημα για να συλλάβουν χρειάστηκαν οι γυναίκες που δεν έτρωγαν ποτέ φρούτα ή οι γυναίκες που κατανάλωναν γρήγορο φαγητό τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τον αντίκτυπο της δίαιτας στην υπογονιμότητα, διαπίστωσαν ότι στις γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερα φρούτων, ο κίνδυνος υπογονιμότητας αυξήθηκε από 8% σε 12% και σε όσες κατανάλωναν γρήγορο φαγητό τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, ο κίνδυνος υπογονιμότητας αυξήθηκε από 8% σε 16%.