Γυναικολογική Υγεία, Eγκυμοσύνη, Ενδιαφέροντα Νέα

Γυμναστείτε για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κύησης

Οι υποψήφιες μητέρες που είναι γυμνασμένες και σε καλή φυσική κατάσταση (πριν από την εγκυμοσύνη) έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κύησης, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Αϊόβα.

Τα ευρήματα δείχνουν τη μεγάλη σημασία της βελτίωσης της φυσικής κατάστασης της γυναίκας πριν από την εγκυμοσύνη. Οι ερευνητές που παρακολούθησαν 1.300 γυναίκες από τις Η.Π.Α. διαπίστωσαν ότι αυτές που ήταν γυμνασμένες πριν από την εγκυμοσύνη είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κύησης.

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να ασχοληθούν με το σώμα τους βελτιώνοντας τη φυσική κατάστασή τους, πολύ πριν αποφασίσουν να γίνουν μητέρες. Ως προς την πρόληψη της ανάπτυξης διαβήτη κύησης, δεν είναι αρκετό να προσέχουν τη διατροφή τους κατά την εγκυμοσύνη, πρέπει να έχουν φροντίσει από πριν δηλ. να κάνουν συχνή άσκηση και να τρώνε ισορροπημένα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise (2018)

Πόση άσκηση χρειάζεται πριν την εγκυμοσύνη;

Πριν να μείνετε έγκυος, επιδιώξτε να κάνετε κάποιας μορφής άσκηση για 30 λεπτά την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, Το γρήγορο περπάτημα είναι μέτρια σωματική δραστηριότητα, ενώ το τζόκινγκ θεωρείται έντονη σωματική δραστηριότητα.

Τι είναι ο διαβήτης κύησης;

Ο διαβήτης κύησης είναι ένας τύπος διαβήτη που αναπτύσσεται μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το να έχετε διαβήτη σημαίνει ότι έχετε αυξημένες τιμές, πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης, στο αίμα σας. Το σώμα σας χρησιμοποιεί τη γλυκόζη για ενέργεια. Οι αυξημένες τιμές γλυκόζης στο αίμα μπορεί να βλάψουν εσάς και το μωρό σας. Αν όμως ελέγξετε και ρυθμίσετε το διαβήτη σας κατά την κύηση, τότε μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και το μωρό σας. Οι γυναίκες με διαβήτη κύησης είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 μετά τον τοκετό.

Ποιες γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν διαβήτη κύησης;

Κάθε έγκυος γυναίκα μπορεί να παρουσιάσει διαβήτη κύησης. Οι πιθανότητές σας να παρουσιάσετε διαβήτη κύησης είναι υψηλότερες εάν

  • είστε υπέρβαρες,
  • είχατε διαβήτη σε προηγούμενη εγκυμοσύνη, αν είχατε γεννήσει μωρό βαρύτερο από 4 κιλά
  • έχετε ένα γονέα, αδελφό ή αδελφή με διαβήτη τύπου 2
  • έχετε Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Ο γιατρός σας θα σας δώσει ένα πρόγραμμα εξετάσεων στις οποίες πρέπει να υποβληθείτε σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο της εγκυμοσύνης σας. Εάν διαπιστωθεί ότι έχετε διαβήτη κύησης, ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για τις τιμές στις οποίες πρέπει να διατηρείται, η γλυκόζη στο αίμα σας. Επίσης πρέπει να ακολουθήσετε συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής και να ακολουθείτε πρόγραμμα σωματικής άσκησης για 30 λεπτά κάθε μέρα. Συζητήστε με το γιατρό σας, σχετικά με το είδος της άσκησης που είναι καλύτερο για σας. Μπορεί επίσης αν χρειαστεί να κάνετε ενέσεις ινσουλίνης. Η ινσουλίνη δεν θα βλάψει το μωρό σας.