Eγκυμοσύνη, Ενδιαφέροντα Νέα

Μήπως είμαι έγκυος; Αναγνωρίστε τα σημάδια εγκυμοσύνης πριν την καθυστέρηση!

Αναρωτιέστε αν μπορεί να είστε έγκυος; Ο μόνος τρόπος για να γνωρίζετε σίγουρα είναι να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης.

Ωστόσο υπάρχουν κάποια πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης, πριν δηλαδή διαπιστώσετε ότι έχετε καθυστέρηση, που μπορεί να επιβεβαιώνουν την πιθανότητα αυτή.

Έχουν όλες οι γυναίκες συμπτώματα της εγκυμοσύνης;

Όπως κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, έτσι είναι και οι εμπειρίες της εγκυμοσύνης. Δεν έχει κάθε γυναίκα τα ίδια συμπτώματα στην εγκυμοσύνη και συμβαίνει συχνά επίσης η ίδια γυναίκα να μην έχει τα ίδια συμπτώματα από τη μια εγκυμοσύνη στην επόμενη.

Επίσης, επειδή τα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης συχνά μιμούνται τα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε πριν και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, μπορεί να μη συνειδητοποιήσετε ότι είστε έγκυος.

Αυτό που ακολουθεί είναι μια περιγραφή μερικών από τα συνηθέστερα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν κι από άλλες καταστάσεις εκτός από το να είστε έγκυος. Το γεγονός ότι παρατηρείτε κάποια από αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είστε έγκυος. Κάνοντας ένα τεστ εγκυμοσύνης ή μια εξέταση αίματος μπορείτε να το επιβεβαιώσετε. Ας δούμε λοιπόν πια συμπτώματα μπορεί να είναι αυτά.

Ελαφριά αιμορραγία (κηλίδες) και πόνοι (κράμπες)

Μετά τη σύλληψη, το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στο τοίχωμα της μήτρας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης που είναι κάποιες κηλίδες αίματος και ίσως να νιώσετε και ελαφρύ πόνο (κράμπες) στην κοιλιακή χώρα.

Αυτή η κατάσταση ονομάζεται αιμορραγία εμφύτευσης. Εμφανίζεται συνήθως κατά το διάστημα των πρώτων 6 – 12 ημερών μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου.

Οι κράμπες μοιάζουν με αυτές της περιόδου, έτσι μερικές γυναίκες όταν βλέπουν κηλίδες αίματος και νιώθουν κράμπες μπερδεύουν την αιμορραγία εμφύτευσης με την έναρξη της περιόδου τους.

Εκτός από την αιμορραγία, μια γυναίκα μπορεί να παρατηρήσει λευκές γαλακτώδεις εκκρίσεις από τον κόλπο της. Αυτό σχετίζεται με την πάχυνση των τοιχωμάτων του κόλπου, η οποία αρχίζει σχεδόν αμέσως μετά τη σύλληψη. Η αυξημένη ανάπτυξη των κυττάρων που καλύπτουν τον κόλπο προκαλεί την έκκριση αυτή.

Αυτή η έκκριση, η οποία μπορεί να συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι συνήθως αβλαβής και δεν απαιτεί θεραπεία. Αλλά εάν συνυπάρχει μια κακή μυρωδιά ή μια αίσθηση καψίματος και κνησμού, ενημερώστε το γιατρό σας ώστε να ελέγξει αν έχετε κάποια βακτηριακή λοίμωξη.

Αλλαγές στο στήθος

Οι αλλαγές των μαστών είναι ένα ακόμη πολύ πρώιμο σημάδι της εγκυμοσύνης. Τα επίπεδα ορμονών μιας γυναίκας μεταβάλλονται γρήγορα μετά τη σύλληψη. Λόγω των αλλαγών, τα στήθη της μπορεί να πρηστούν, να τα αισθάνεται βαρύτερα ή να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην αφή, περίπου μία ή δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Επίσης η περιοχή γύρω από τις θηλές, που ονομάζεται θηλαία άλως, μπορεί να αλλάξει χρώμα και να αρχίσει να σκουραίνει. Οι αλλαγές αυτές στο στήθος συμβαίνουν λόγω ορμονικών αλλαγών, διαρκούν μερικές εβδομάδες και μετά περνούν.

Κούραση

Το να αισθάνεστε πολύ κουρασμένη είναι φυσιολογικό στην εγκυμοσύνη και μπορεί να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα.
Μια γυναίκα μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται ασυνήθιστα κουρασμένη μόλις μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη.

Γιατί; Συχνά αυτό σχετίζεται με ένα υψηλό επίπεδο ορμόνης που ονομάζεται προγεστερόνη, αλλά μπορούν να συμβάλουν και άλλα πράγματα – όπως χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και άλλες μεταβολές του αίματος.
Εάν η κόπωση σχετίζεται με την εγκυμοσύνη, είναι σημαντικό να ξεκουράζεστε αρκετά. Η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και σίδηρο μπορεί να ισορροπήσει την κατάσταση

Πρωινή Ναυτία

Η πρωινή ναυτία είναι ένα «διάσημο» σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Αλλά δεν το παθαίνουν όλες οι έγκυες γυναίκες.

Η ακριβής αιτία της πρωινής ναυτίας δεν είναι γνωστή, αλλά οι ορμόνες εγκυμοσύνης πιθανώς συμβάλλουν στο σύμπτωμα αυτό. Η ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας αλλά πιο συχνά το πρωί.

Επίσης, μερικές γυναίκες επιθυμούν ή αντίθετα απεχθάνονται, ορισμένα τρόφιμα όταν μείνουν έγκυες. Αυτό σχετίζεται επίσης με ορμονικές αλλαγές. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι τόσο έντονο που ακόμα και η σκέψη για το αγαπημένο φαγητό μπορεί να «προκαλέσει» το στομάχι μιας εγκύου γυναίκας.

Συνήθως, τα συμπτώματα αυτά μειώνονται περίπου την 13η ή την 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Εν τω μεταξύ, φροντίστε να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή έτσι ώστε εσείς και το αναπτυσσόμενο μωρό σας να παίρνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Μπορείτε να μιλήσετε στο γιατρό σας για συμβουλές σχετικά με αυτό.

Καθυστέρηση περιόδου.

Το πιο προφανές πρόωρο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης – και αυτό που ωθεί τις περισσότερες γυναίκες να κάνουν τεστ εγκυμοσύνης – είναι η καθυστέρηση της περιόδου.
Βέβαια, η καθυστέρηση ή το «χάσιμο» μιας περιόδου δεν προκαλούνται μόνο από τη εγκυμοσύνη.

Υπάρχουν λόγοι, εκτός από την εγκυμοσύνη, για την έλλειψη μιας περιόδου. Ίσως να ευθύνεται ότι έχετε πάρει ή έχετε χάσει πολύ βάρος. άλλοι πιθανοί λόγοι, είναι τα ορμονικά προβλήματα, η κόπωση ή το στρες. Ορισμένες γυναίκες επίσης χάνουν μια περίοδο όταν σταματούν να παίρνουν τα αντισυλληπτικά χάπια.

Άλλα πρόωρα συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη φέρνει αλλαγές στην ορμονική σας ισορροπία. Και αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποια συμπτώματα όπως:

Συχνουρία. Για πολλές γυναίκες, αυτό ξεκινά την έκτη ή όγδοη εβδομάδα μετά τη σύλληψη, λόγω ορμονικών αλλαγών. Αν και αυτό μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, στο διαβήτη ή στην υπερβολική χρήση διουρητικών.
Δυσκοιλιότητα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης μπορεί να σας προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Για να διευκολύνετε την κατάσταση πίνετε άφθονο νερό, κάνετε κάποιου είδους άσκηση ακόμη και περπάτημα και καταναλώστε πολλά τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.
Αλλαγές διάθεσης. Πολύ κοινό σύμπτωμα, ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου που σχετίζεται επίσης με τις ορμονικές αλλαγές.
Πονοκέφαλοι και πόνος στην πλάτη. Πολλές έγκυες γυναίκες αναφέρουν συχνά ήπιους πονοκεφάλους, ενώ άλλες παρουσιάζουν διαρκή πόνο στην πλάτη.
Ζάλη και λιποθυμία. Μια έγκυος γυναίκα θα μπορούσε να έχει αυτά τα συμπτώματα. Εάν κάποιο από αυτά τα συμπτώματα γίνει ενοχλητικό, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, προκειμένου να το αντιμετωπίσετε.