Γυναικολογική Υγεία, Ενδιαφέροντα Νέα

Μαμάδες, προσέξτε τον εαυτό σας!

Το να είσαι μητέρα σημαίνει φροντίδα για τους άλλους, υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που πρέπει να κάνετε και οι ίδιες για τον εαυτό σας.
Να τρέφεστε υγιεινά.
Μπορεί να λέτε στην υπόλοιπη οικογένειά, «Φάε τα φρούτα σου!» και « Μην αφήσεις τα λαχανικά σου!», αυτό όμως είναι μια καλή συμβουλή που θα πρέπει να ακολουθήσετε κι εσείς.
Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο και άλλες ασθένεις. Τροφοδοτεί επίσης τον οργανισμό σας με τις απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα άλατα, φυτικές ίνες, και άλλες ουσίες που είναι σημαντικές για καλή υγεία.
Περιορίστε τη λήψη τροφών και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ζάχαρη, αλάτι, λίπος, καθώς και το αλκοόλ.
Γυμναστείτε.
Βάλτε την γυμναστική στην ζωή σας, κι αν δεν μπορείτε, περπατήστε, περισσότερο. Έτσι, ελέγχετε το βάρος σας, μειώνετε τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά και διαβήτη τύπου 2 ενώ δυναμώνετε τα οστά και τους μυς σας. Προσπαθείστε να κάνετε τουλάχιστον 2 ½ ώρες μέτριας σωματικής άσκησης κάθε εβδομάδα.
Να κοιμάστε καλά.
Ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με έναν αριθμό χρόνιων ασθενειών και παθήσεων, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η παχυσαρκία, και η κατάθλιψη. Το πώς αισθάνεστε και λειτουργείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας σχετίζεται με το πόσες ώρες κοιμηθήκατε το προηγούμενο βράδυ.
Διαχειριστείτε το άγχος της καθημερινότητας.
Το στρες μπορεί να είναι επωφελές μόνο όταν σας βοηθά να αναπτύσετε τις δεξιότητες που χρειάζεστε για να ανταπεξέλθετε στις ανάγκες της ζωής. Ωστόσο, οι ευεργετικές ιδιότητες υποχωρούν όταν το άγχος καταλήγει να σας κάνει ανίκανες να φροντίσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας.
Μην παραμελείτε τον εαυτό σας και φροντίστε να κάνετε check-up και τις γυναικολογικές εξετάσεις την ώρα που πρέπει.
Τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που έχουν διαβήτη κυήσεως ή υπέρταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων καθώς μεγαλώνουν.
Για μια ακόμη φορά, κόψτε το κάπνισμα!

Πηγή:
– US Centers for Disease Control and Prevention