Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν το γενετικό υλικό 50 παιδιών που γεννήθηκαν από 20 μητέρες πριν και μετά την γαστρική χειρουργική επέμβαση.
Οι επιστήμονες εντόπισαν διαφορές στην δραστηριότητα των γονιδίων στα παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες που έκαναν επέμβαση παχυσαρκίας, σε σχέση με τα αδέλφια τους που γεννήθηκαν πριν την επέμβαση αυτή. Οι διαφορές αυτές δείχνουν πως τα αδέρφια που γεννήθηκαν από την ίδια μητέρα, αλλά κατά πολλά κιλά λεπτότερη, έχουν καλύτερη υγεία, ειδικά στην καρδιά.
Επιπλέον, τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες πριν από την επέμβαση απώλειας βάρους ζύγιζαν περισσότερο και είχαν μεγαλύτερη μέση και περίμετρο ισχίου σε σύγκριση με τα άλλα. Τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες μετά την απώλεια βάρους, είχαν καλύτερα επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.
Η μελέτη δεν είναι οριστική, και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς κατά πόσο η υγεία των παιδιών μπορεί να επηρεαστεί όταν γεννιούνται από μια λεπτότερη μητέρα κι αν συμβαίνει κάτι μοναδικό μετά την χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους.
Άλλες έρευνες έχουν συνδέσει την επέμβαση παχυσαρκίας με σημαντικές βελτιώσεις σε προβλήματα διαβήτη.
Θα μπορούσε και οι πατέρες που υποβάλλονται σε παρόμοια επέμβαση να επιδρούν το ίδιο στην υγεία των παιδιών τους; Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν.
Μήπως ο τρόπος που λειτουργούν τα γονίδια επηρεάζεται από το περιβάλλον που μεγαλώνουν τα παιδιά; Όπως και να έχει, αυτή η μελέτη αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την καλύτερη κατανόηση για τον ρόλο που παίζουν τα γονίδια στο σωματικό βάρος των ανθρώπων.
Η χειρουργική επέμβαση για απώλεια βάρους, η οποία έχει ως στόχο να περιορίσει την ποσότητα των τροφίμων που μπορεί κάποιος να καταναλώσει, δεν είναι απλό ζήτημα. Είναι ακριβή και ενέχει κινδύνους, ωστόσο, το πρόβλημα της παχυσαρκίας αποτελεί από μόνο του μεγάλο κίνδυνο για την υγεία.
Πηγή:
– Proceedings of the National Academy of Sciences, May 2013