Γυναικολογική Υγεία, Υπογονιμότητα, Ενδιαφέροντα Νέα

Σύνδρομο πολυκιστικών ωοθηκών: σοβαρή αιτία υπογονιμότητας

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων που προκύπτουν από μια ορμονική ανισορροπία που πλήττει τις γυναίκες και τα κορίτσια σε αναπαραγωγική ηλικία. Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, έχουν συνήθως τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα συμπτώματα:
Απουσία ωορρηξίας, που οδηγεί σε ακανόνιστη έμμηνο ρύση ή καθόλου.
Υψηλά επίπεδα ανδρογόνων (ένας τύπος ορμόνης) ή σημάδια ύπαρξης υψηλών ανδρογόνων, όπως τριχοφυία στο πρόσωπο.
Κύστεις σε μια ή και στις δύο ωοθήκες.
Μερικές γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν τις δύο πρώτες προϋποθέσεις που αναφέρονται παραπάνω καθώς και άλλα συμπτώματα του συνδρόμου, αλλά δεν έχουν κύστες στις ωοθήκες τους.
Πολλές γυναίκες δεν ανακαλύπτουν ότι έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έως ότου παρατηρήσουν ότι δεν μπορούν να μείνουν έγκυοι.
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να προκαλέσει κι άλλα προβλήματα όπως ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, σκούρες κηλίδες στο δέρμα, ακμή, αύξηση βάρους και ακανόνιστη περίοδο.
Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο για αποφρακτική υπνική άπνοια, μια διαταραχή που προκαλεί διακοπή της αναπνοής κατά τον ύπνο.
Επίσης, εμφανίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά και διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία, διαταραχές της διάθεσης, υπερπλασία και καρκίνο του ενδομητρίου.