Κολπική ξηρότητα: Πως να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα

Η κολπική ξηρότητα είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα για πολλές γυναίκες, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις, το βιώνουν αρκετά χρόνια πριν μπουν στην εμμηνόπαυση.

Ωστόσο δεν συζητούν όλες το πρόβλημα με το γιατρό τους καθώς ντρέπονται ή θεωρούν ότι είναι ένα πρόβλημα που θα διορθωθεί από μόνο του. Οι γυναίκες που πάσχουν από κολπική ξηρότητα εκτός από τον πόνο που μπορεί να νιώθουν κατά τη σεξουαλική επαφή μπορεί επίσης να ταλαιπωρούνται από:

  • αίσθημα καψίματος στον κόλπο
  • κνησμό (φαγούρα)
  • ακόμη και αιμορραγία κατά τη σεξουαλική επαφή
  • αυξημένες κολπικές εκκρίσεις
  • κολπική αιμορραγία χωρίς εμφανή αιτία (ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες)
  • τσούξιμο κατά την ούρηση
  • συχνές ουρολοιμώξεις
  • ακράτεια ούρων

Η ξηρότητα του κόλπου μπορεί εύκολα σήμερα ν΄ αντιμετωπιστεί και να απαλλάξει τις γυναίκες που πάσχουν, από τα πολλά κι ενοχλητικά συμπτώματα.
Η πιο συχνή αιτία για τα προβλήματα ξηρότητας του κόλπου είναι η αλλαγή της ορμονικής ισορροπίας του οργανισμού που συμβαίνει με τη μείωση των οιστρογόνων κυρίως κατά την εμμηνόπαυση.

Τα οιστρογόνα είναι ορμόνες που επιτρέπουν στον κόλπο να παράγει μια βλέννα, η οποία είναι σημαντική για τη λίπανση του κόλπου. Επίσης, η βλέννα αυτή προφυλάσσει τη γυναίκα από λοιμώξεις του κόλπου και του ουροποιητικού συστήματος. Εκτός από τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, παρόμοια συμπτώματα κολπικής ξηρότητας, λόγω της μείωσης των οιστρογόνων, έχουν αρκετές από τις γυναίκες που θηλάζουν, άλλες σε μικρότερο και άλλες σε μεγαλύτερο βαθμό.
Εκτός από τη μείωση των οιστρογόνων, άλλα αίτια για την ξηρότητα του κόλπου είναι η λήψη φαρμάκων και οι κολπικές λοιμώξεις.

Ο γιατρός σας ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να σας συστήσει να υποβληθείτε σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, να κάνετε τοπική χρήση ειδικών σκευασμάτων με ή χωρίς ορμόνες ή κάποια άλλη φαρμακευτική αγωγή που να σας απαλλάξει από τα ενοχλητικά συμπτώματα. Η διακοπή του καπνίσματος, η ισορροπημένη διατροφή, η αποφυγή κολπικών φαρμάκων χωρίς λόγο, η αποφυγή χρήσης κοινών σαπουνιών, αλλά και οι συχνότερες σεξουαλικές επαφές βοηθούν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων.

© 2020  Finead SA .

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?