Eγκυμοσύνη, Ενδιαφέροντα Νέα

Εγκυμοσύνη και καλοκαίρι: Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας και το μωρό σας

Η εγκυμοσύνη, συνοδεύεται έτσι κι αλλιώς από μια σειρά ενοχλήσεων και δυσανεξιών που θεωρούνται φυσιολογικές. Οι πόνοι στη μέση, το διογκωμένο κι ευερέθιστο στήθος, η συχνουρία και ο ανήσυχος ύπνος είναι από τις πιο γνωστές ενοχλήσεις στις εγκύους. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όμως κι όταν επικρατούν συνθήκες ζέστης και υγρασίας τα πράγματα, ίσως να δυσκολεύουν πιο πολύ για τις εγκύους, που φαίνεται ότι είναι περισσότερο ευαίσθητες στη θερμότητα, κυρίως λόγω της αύξησης του βάρους τους.

Ακολουθείστε λοιπόν τις παρακάτω συμβουλές ώστε να περιορίσετε, όσο είναι δυνατόν, τις κατά τα άλλα φυσιολογικές ενοχλήσεις που νιώθετε:

  • Ντυθείτε με φαρδιά και άνετα ρούχα και προτιμήστε να είναι από βαμβάκι και άλλες φυσικές ίνες. Φορέστε ευρύχωρα και μαλακά παπούτσια και προβλέψτε εκ των προτέρων ότι τα πόδια σας ενδέχεται να πρηστούν εξαιτίας της ζέστης. Προτιμήστε παπούτσια που υποστηρίζουν την καμάρα του ποδιού με μαλακό «μαξιλαράκι»
  • Όποτε μπορείτε, στηρίξτε ψηλά τα πόδια σας για να ανακουφιστείτε από το πρήξιμο στα πέλματα, τα δάχτυλα και τους αστραγάλους σας, το οποίο είναι εν μέρει, το αποτέλεσμα της διεύρυνσης της μήτρας που ασκεί πίεση στις φλέβες των ποδιών σας και επιβραδύνει την κυκλοφορία του αίματος. Η κατακράτηση υγρών προκαλεί επίσης οίδημα.
  • Μην ξεχνάτε να πίνετε περισσότερα υγρά και ιδιαίτερα πολύ νερό. Τα επιπλέον υγρά θα σας κρατήσουν ενυδατωμένη μέσα στη ζέστη και θα σας βοηθήσουν να αποβάλλετε το αλάτι από το σύστημά σας (το οποίο μπορεί επίσης να συμβάλει στη δημιουργία οιδήματος). Τα επιπλέον υγρά μπορούν επίσης να αποτρέψουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, οι οποίες καθίστανται πιο πιθανές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς διευρύνεται το ουροποιητικό σύστημα, προσφέροντας έτσι πιο εύκολο τρόπο στα βακτήρια να αναπτυχθούν.
  • Η ήπια φυσική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση τοθυ οιδήματος, των ποδιών και των αστραγάλων. Η κολύμβηση είναι ένας από τους καλύτερους τύπους άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Θα σας δροσίσει και θα αποσυμπιέσει τους γοφούς, τη μέση και τις αρθρώσεις σας από το μεγάλο βάρος που δέχονται. Επιλέξτε το κολύμπι σε καθαρές θάλασσες και όχι σε πισίνες. Μην δοκιμάσετε καταδύσεις και επικίνδυνα θαλάσσια σπορ.
  • Πριν βγείτε από το σπίτι και ανεξάρτητα από τη δραστηριότητα που κάνετε σε εξωτερικούς χώρους, θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε μια παχιά στρώση αντηλιακής κρέμας SPF 30 ή υψηλότερης προστασίας. Το δέρμα σας είναι περισσότερο ευαίσθητο σε εγκαύματα αυτή την περίοδο. Η έκθεση στον ήλιο μπορεί επίσης να επιδεινώσει το μέλασμα – σκούρα μπαλώματα στο πρόσωπο που είναι τόσο συνηθισμένα κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, που συχνά αποκαλούνται «μάσκα εγκυμοσύνης». Αντηλιακό, καπέλο και γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα ακόμη κι όταν παραμονή σας σε εξωτερικούς χώρους είναι μικρής διάρκειας.