Γυναικολογική Υγεία, Ενδιαφέροντα Νέα

Εμμηνόπαυση: Πως να «κατευνάσετε» τα ενοχλητικά συμπτώματα!

Πώς θα καταλάβω ότι έχω μπει οριστικά στην εμμηνόπαυση;

Μια γυναίκα θα καταλάβει ότι έχει φθάσει στην εμμηνόπαυση, όταν συνεχόμενα, δεν έχει περίοδο για ένα χρόνο. Η έναρξη αυτής της νέας φάσης στη ζωή μιας γυναίκας, φέρνει πολλές σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές, καθώς και ενοχλητικά συμπτώματα όπως εξάψεις και αύξηση του σωματικού βάρους. Οι αλλαγές και τα ενοχλητικά συμπτώματα που βιώνει μια γυναίκα τα οποία σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, είναι πιθανόν να ξεκινήσουν πολλά χρόνια νωρίτερα. Τα πιο συχνά είναι:

 • Ανωμαλίες στον κύκλο περιόδου
 • Εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις
 • Προβλήματα ύπνου
 • Κολπική ξηρότητα
 • Έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας
 • Κυκλοθυμική διάθεση – ψυχολογικές μεταπτώσεις
 • Τριχοφυΐα στο πρόσωπο και τριχόπτωση στο κεφάλι

Μερικά συμπτώματα χρειάζονται θεραπεία. Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων, οστεοπόρωσης ή καρκίνου του μαστού θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας.

Πώς να «κατευνάσετε» τα έντονα συμπτώματα

Πάρτε σήμερα τις αποφάσεις που χρειάζονται και αλλάξτε κάποιες συνήθειές σας, για να βιώσετε, όσο το δυνατόν, πιο ανώδυνα τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

 • Κάντε μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή
 • Ελαττώστε την καφεΐνη και το αλκοόλ.
 • Κόψτε το κάπνισμα.
 • Γυμναστείτε. Η φυσική άσκηση βοηθά στην ενίσχυση των οστών, τονώνει την διάθεση και σας βοηθά να κοιμηθείτε πιο εύκολα.
 • Προσπαθήστε να χάσετε εκ των προτέρων, τα παραπανίσια κιλά.

Σεξ και εμμηνόπαυση

Η έλλειψη της σεξουαλικής διάθεσης είναι ένα από τα επακόλουθα της εμμηνόπαυσης. Ένα μεγάλο μέρος των γυναικών στη συγκεκριμένη αυτή χρονική περίοδο της ζωής τους έχουν μειωμένο ενδιαφέρον για σεξ.

Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, μειώνουν την παροχή αίματος στον κόλπο γεγονός που προκαλεί έντονη ξηρότητα δυσκολεύοντας  την απόλαυση της σεξουαλικής πράξης.

Το μειωμένο ενδιαφέρον για σεξ στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης εκτός από την ξηρότητα του κόλπου – που  αποτελεί βασικό ανασταλτικό παράγοντα για οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή – αποδίδεται και σε μια σειρά από άλλους σημαντικούς παράγοντες.

Ένας αρκετά μεγάλος αριθμός γυναικών αντιμετωπίζουν προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης τους, διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, άγχος και έντονο  στρες.

Η εμμηνόπαυση μειώνει την ερωτική επιθυμία σ΄ όλες τις γυναίκες;

Όχι. Αρκετές είναι οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν εντελώς διαφορετικά τις αλλαγές που φέρνει στη ζωή τους η εμμηνόπαυση και υποστηρίζουν ότι η σεξουαλική τους επιθυμία βελτιώνεται καθώς δεν τις διακατέχει το άγχος μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Αυτή η νέα πραγματικότητα τους επιτρέπει να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τη νέα τους πραγματικότητα με περισσότερη ευχαρίστηση σε σχέση με το παρελθόν.

Τι μπορώ να κάνω  για να αντιμετωπίσω την κολπική ξηρότητα κατά την εμμηνόπαυση;

Κατά την εμμηνόπαυση, η κολπική ξηρότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί με ειδικές λιπαντικές κρέμες και τζελ, που δεν χρειάζονται συνταγή από γιατρό και συνήθως είναι αποτελεσματικά, αποκαθιστώντας την υγρασία του κόλπου. Αντιθέτως, δεν ενδείκνυται η χρήση μη υδατοδιαλυτών λιπαντικών όπως η βαζελίνη καθώς μπορούν να αποτελέσουν μέσο ανάπτυξης βακτηριδίων, ιδιαίτερα σε άτομα με «χαμηλό» ανοσοποιητικό.

Μια ακόμα λύση είναι οι κολπικές ενυδατικές κρέμες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πιο τακτική βάση για τη διατήρηση της υγρασίας στον κόλπο.

Σε κάθε περίπτωση η συμβουλή του γιατρού σας είναι αυτή που πρέπει να καθορίσει τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.