Three Parent Baby – Μωρό τριών γονέων! Μπορεί να βοηθήσει περισσότερα ζευγάρια ν’ αποκτήσουν παιδί;
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Three Parent Baby – Μωρό τριών γονέων! Μπορεί να βοηθήσει περισσότερα ζευγάρια ν’ αποκτήσουν παιδί;
Γι’ αυτή την ιστορική εξέλιξη στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή,
θα μιλήσει στο κοινό της Κρήτης, ο Δρ Παναγιώτης Ψαθάς,
την Παρασκευή 31/03 στις 20.00
στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο!
Ιστορική εξέλιξη στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή!
Η πρόσφατη γέννηση του πρώτου παιδιού με τρεις βιολογικούς γονείς, αναμφίβολα είναι μια επιστημονική εξέλιξη που άφησε ανεξίτηλα, το σημάδι της στην ιστορία της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής! Μόλις το 2016 ήρθε στον κόσμο το πρώτο υγιές αγοράκι χωρίς τη Μιτοχονδριακή ασθένεια που έφερε η μητέρα του, χάρη στην πρωτοποριακή τεχνική της μεταφοράς Μητρικής ή αλλιώς Spindle Transfer (MST).
Η μέθοδος
Η τεχνική της Μεταφοράς Μητρικής Ατράκτου (spindle transfer), περιλαμβάνει την αφαίρεση του πυρήνα από το ωάριο της μητέρας που πάσχει και τη μεταφορά του σε ένα ωάριο δότριας στο οποίο έχει αφαιρεθεί ο πυρήνας του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η μητέρα έφερε την πληροφορία της ασθένειας στα Μιτοχόνδρια του ωοκυττάρου της, τα οποία αντικαταστάθηκαν από υγιή Μιτοχόνδρια. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε ένα νέο διορθωμένο ωάριο, με το πυρηνικό DNA της μητέρας και το Μιτοχονδριακό DNA της δότριας, το οποίο στη συνέχεια γονιμοποιήθηκε με το σπερματοζωάριο του πατέρα και προέκυψε ένα υγιές έμβρυο.
Τι είναι το Μιτοχονδριακό DNA;
Κάθε άνθρωπος στα κύτταρά του διαθέτει δύο είδη γενετικού υλικού. Το Μιτοχονδριακό DNA και το πυρηνικό DNA.
- Το Πυρηνικό DNA το οποίο βρίσκεται στον πυρήνα του κυττάρου, φέρει την πληροφορία του ποιοι είμαστε καθώς κληρονομείται κατά το ήμισυ από την βιολογική μας μητέρα και κατά το ήμισυ από τον βιολογικό μας πατέρα.
- Το Μιτοχονδριακό DNA που βρίσκεται στα μιτοχόνδρια του κυττάρου κληρονομείται αποκλειστικά και αυτούσιο από τη βιολογική μητέρα.
Σε ποιες άλλες περιπτώσεις θα μπορούσε να αντικατασταθεί το Μιτοχονδριακό DNA;
Γνωρίζουμε ήδη ότι ο ρόλος των μιτοχονδρίων στην ποιότητα των ωαρίων είναι πολύ σημαντικός κυρίως γιατί συνδέεται με τη γονιμοποιητική τους ικανότητα. Επίσης, οι μιτοχονδριακές δυσλειτουργίες φαίνεται πως ενοχοποιούνται σε περιστατικά αποτυχίας εμφύτευσης εμβρύων.
Έτσι λοιπόν στη χώρα μας διερευνάται επιστημονικά εάν η τεχνική MST θα μπορούσε να ωφελήσει κι άλλα ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας που έχουν ιστορικό παθήσεων οι οποίες ενοχοποιούνται για εξασθένηση της λειτουργίας των μιτοχονδρίων. Συγκεκριμένα στη χώρα μας, γίνεται μεγάλη έρευνα για το κατά πόσο η τεχνική Μεταφοράς Μητρικής Ατράκτου μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με ενδομητρίωση εφόσον έχουν προηγουμένως εξαντληθεί οι υπόλοιπες θεραπευτικές προσεγγίσεις, ασθενείς με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες στις προσπάθειες εξωσωματικής, γυναίκες αυξημένης αναπαραγωγικής ηλικίας και γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εμφύτευσης καλής ποιότητας εμβρύων ή επαναλαμβανόμενες αποβολές.
Πολύ σύντομα αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση τις ανακοινώσεις των οποίων αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε:
Ιωάννα Αλεξίου 6932 747441
Παναγιώτης Ψαθάς: 6944 380705
Δρ Παναγιώτης Ψαθάς – Μαιευτήρας – Χειρουργός γυναικολόγος – με ειδίκευση στην Αναπαραγωγική Ενδοκρινολογία, την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, τη Λαπαροσκοπική & Ρομποτική Χειρουργική – Μέλος της ιατρικής ομάδας δημιουργίας και διαχείρισης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life – ΙΑΣΩ.