Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, Ενδιαφέροντα Νέα

Κατεψυγμένα έμβρυα: Το ίδιο αποτελεσματικά με τα «φρέσκα» στην εξωσωματική! Νέα μελέτη!

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση με κατεψυγμένα έμβρυα έχουν την ίδια πιθανότητα να επιτύχουν εγκυμοσύνη και να αποκτήσουν μωρό, όπως ακριβώς κι εκείνες που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική με «φρέσκα» έμβρυα.

Οι 800 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν προβλήματα γονιμότητας που δεν σχετίζονταν όμως με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.
Οι ερευνητές απέδωσαν τα επιτυχή αυτά αποτελέσματα στις σύγχρονες τεχνικές κατάψυξης που καταψύχουν με μεγάλη ταχύτητα τα έμβρυα. Η υαλοποίηση είναι η διαδικασία υπερταχείας κρυοσυντήρησης ωαρίων, που εμποδίζει το σχηματισμό ενδοκυτταρικών κρυστάλλων με τη χρήση νέας γενιάς κρυοπροστατευτικών. Ο συνδυασμός ταχείας κρυοσυντήρησης και υψηλών συγκεντρώσεων κρυοπροστατευτικών οδηγεί τα έμβρυα και τα ωάρια σε υαλώδη φάση. Με την αποφυγή δημιουργίας ενδοκυτταρικών κρυστάλλων, τα κρυοσυντηρημένα έμβρυα και ωάρια, προστατεύονται από μια πιθανή βλάβη κυρίως κατά τη διαδικασία της απόψυξής τους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine και πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας και του Βιετνάμ.