Υπογονιμότητα, Ενδιαφέροντα Νέα

Μπορεί το άγχος να γίνει εμπόδιο στην επιθυμία σας να γίνετε μητέρα;

Αν δυσκολεύεστε να μείνετε έγκυος μπορεί συχνά να ακούτε από το περιβάλλον σας, συμβουλές του τύπου “χαλάρωσε, μην το σκέφτεσαι και θα συμβεί”. Αν και αυτές οι συμβουλές συχνά μπορεί να ακούγονται ενοχλητικές, είναι γεγονός ότι υπάρχει μια βάση αλήθειας σε αυτές.
Το άγχος μπορεί να γίνει εμπόδιο στις επιδιώξεις σας να γίνετε μητέρα, επηρεάζοντας τη σύλληψη.
Σύμφωνα με μελέτες το στρες μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του υποθάλαμου – την περιοχή δηλ. στον εγκέφαλο που ρυθμίζει την όρεξη και τα συναισθήματά σας, καθώς και τις ορμόνες που “λένε” στις ωοθήκες σας να απελευθερώνουν ωάρια. Αν είστε λοιπόν στρεσαρισμένες μπορεί να έχετε ωορρηξία αργότερα στον κύκλο σας ή καθόλου. Έτσι, εάν έχετε σεξουαλικές επαφές μόνο γύρω από την 14η ημέρα, πιστεύοντας ότι τότε είναι η κατάλληλη στιγμή, μπορεί να χάσετε την ευκαιρία σας να συλλάβετε.

Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ μόνιμου και ξαφνικού στρες. Εάν το επίπεδο του άγχους σας είναι υψηλό αλλά κατά κάποιο τρόπο προβλεπόμενο και συνεχές, το σώμα σας πιθανότατα θα εγκλιματιστεί σε αυτό και πιθανότατα θα έχετε ωορρηξία σε κάθε κύκλο. Ένα ξαφνικό άγχος όμως από ένα αιφνίδιο γεγονός ή από το αίσθημα μεγάλου φόβου που μπορεί και να οφείλεται σε κάτι για το οποίο ανησυχούμε ιδιαίτερα μπορεί να διαταράξει τον κύκλο σας και να επηρεάσει την ωορρηξία.

Φυσικά, αυτό ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα. Ορισμένες γυναίκες πιστεύουν ότι ακόμη και ένα ταξίδι έξω από την πόλη μπορεί να καθυστερήσει την ωορρηξία, ενώ υπήρξαν άλλες διαπίστωσαν ότι ένα σοβαρό τραυματικό περιστατικό που έζησαν δεν επηρέασε καθόλου τον κύκλο τους.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι το άγχος δεν είναι μόνο μια αντίδραση σε κάτι αρνητικό. Το θετικό στρες, η αγωνία δηλαδή για ένα ευχάριστο γεγονός ή η έντονη προσμονή μπορεί επίσης να επηρεάσει τον κύκλο σας, προκαλώντας σας ωορρηξία αργότερα ή καθόλου. Οι νύφες συχνά αναφέρουν περίεργους κύκλους επειδή είναι ευτυχισμένες για το γάμο τους.

Είναι γεγονός ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει την ωοθυλακιορρηξία, ωστόσο δεν θα εμπλακεί αναγκαστικά με τις πιθανότητές σας για επιτυχή εγκυμοσύνη, αρκεί να γνωρίζετε πώς μπορείτε να προσδιορίσετε την ωορρηξία σας. Ρωτήστε το γιατρό σας με ποιο τρόπο μπορείτε να υπολογίσετε την ωορρηξία σας.