Γυναικολογική Υγεία, Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, Ενδιαφέροντα Νέα

Κατεψυγμένα έμβρυα: Καλύτερα αποτελέσματα για γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική!

Τα κατεψυγμένα έμβρυα φαίνεται πως έχουν καλύτερα αποτελέσματα απ΄ότι τα φρέσκα σε περιστατικά γυναικών με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, οι οποίες υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό, New England Journal of Medicine.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, είχαν καλύτερες πιθανότητες να αποκτήσουν μωρό με την πρώτη προσπάθεια, όταν χρησιμοποιήθηκαν κατεψυγμένα έμβρυα (49%) σε σχέση με τις γυναίκες στις οποίες έγινε εμβρυομεταφορά φρέσκων εμβρύων (42% ).

Επιπλέον, εκτός από τα μεγαλύτερα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης στις γυναίκες στις οποίες έγινε εμβρυομεταφορά κατεψυγμένων εμβρύων, υπήρξε και μικρότερο ποσοστό αποβολών 22% έναντι του 33% που σημειώθηκε στην ομάδα των γυναικών με τα φρέσκα έμβρυα. Αντίστοιχα μειωμένος ήταν και ο κίνδυνος του Συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών (2% έναντι 7%).

Αν και οι ερευνητές δεν αναφέρθηκαν στις μεθόδους κατάψυξης των εμβρύων, ωστόσο πρέπει να τονίσουμε τα πλεονεκτήματα της υαλοποίησης μιας μεθόδου ταχείας κρυοσυντήρησης η οποία έχει συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση των αποτελεσμάτων.

Τι είναι η υαλοποίηση ωαρίων και εμβρύων και πως λειτουργεί

Η κρυοσυντήρηση με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification) γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Η υαλοποίηση είναι η διαδικασία υπερταχείας κρυοσυντήρησης ωαρίων και εμβρύων, που εμποδίζει το σχηματισμό ενδοκυτταρικών κρυστάλλων. Επίσης χρησιμοποιεί νέας γενιάς κρυοπροστατευτικά, που είναι ουσίες που προστατεύουν τους ιστούς από βλάβες που πιθανόν να προκληθούν από την διαδικασία της κρυοσυντήρησης. Ο συνδυασμός ταχείας κρυοσυντήρησης σε συνδυασμό με τις υψηλές συγκεντρώσεις κρυοπροστατευτικών οδηγεί τα ωάρια και τα έμβρυα στην υαλώδη φάση. Με την αποφυγή δημιουργίας ενδοκυτταρικών κρυστάλλων, τα κρυοσυντηρημένα ωάρια και έμβρυα, προστατεύονται από μια πιθανή βλάβη κατά τη διαδικασία την απόψυξής τους. Η διαδικασία διαρκεί λίγα μόλις λεπτά. Στο #institute_Of_Life_ΙΑΣΩ, η μέθοδος της υαλοποίησης εφαρμόζεται από την αρχή της λειτουργία της με πολύ μεγάλη επιτυχία. Τα ποσοστά επιβίωσης των ωαρίων πλησιάζουν το 100% ενώ τα ποσοστά γονιμοποίησης φτάνουν το 80-90%. Τα ποσοστά των κυήσεων είναι ανάλογα των φρέσκων ωαρίων.