Εάν αισθάνεστε περισσότερο άγχος από ό, τι συνήθως κατά τις ημέρες της ωορρηξίας σας έχετε 40% λιγότερες πιθανότητες να μείνετε έγκυος αυτό το μήνα, σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία είναι η πρώτη που εξετάζει το άγχος σε διαφορετικές χρονικές περιόδους στο μηνιαίο κύκλο της γυναίκας, για να καθορίσει εάν υπάρχουν διαφορετικές επιδράσεις σε διαφορετικές περιόδους.
Τι έδειξε η μελέτη
Στη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν 400 γυναίκες, ηλικίας 40 ετών και κάτω. Όλες ήταν σεξουαλικά ενεργές και δεν χρησιμοποιούν αντισύλληψη. Οι γυναίκες αυτές κλήθηκαν σε καθημερινή βάση, να καταγράφουν τα επίπεδα του άγχους τους, βαθμολογώντας από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο).
Το έκαναν, έως 20 κύκλους ή μέχρι να επιτευχθεί εγκυμοσύνη. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες κατέγραφαν το άγχος τους για οκτώ κύκλους.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, 139 γυναίκες έμειναν έγκυες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρξε μια μείωση κατά 46% στη σύλληψη για κάθε μία μονάδα αύξησης του στρες κατά τη διάρκεια του “παραθύρου” της ωορρηξίας. Ως χρόνος ωορρηξίας εκτιμήθηκε η 14 ημέρα του κύκλου.
Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη κι άλλους σημαντικούς παράγοντες, όπως η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος, η χρήση αλκοόλ και η συχνότητα συχνά έκαναν σεξ.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, το χρονικό διάστημα που ¨πλήττεται” η γονιμότητα από το στρες είναι το πρώτο μισό του κύκλου. Τα υψηλά επίπεδα του στρες αυτή την περίοδο μπορούν να διαταράξουν τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την ωορρηξία.
Η ομάδα των ερευνητών δεν εξέτασε το γιατί το άγχος επηρεάζει τη σύλληψη κατά τη στιγμή της ωορρηξίας, αλλά, εικάζουν ότι το στρες διαταράσσει τη σηματοδότηση μεταξύ του εγκεφάλου και των ωοθηκών και μειώνει τις πιθανότητες της ωορρηξίας. Οι ορμονικές αυτές διαταραχές θα μπορούσε να είναι ο τρόπος της φύσης για να λέει «Μην κάνετε μωρό αυτή τη στιγμή”.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα, on line, στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Epidemiology.
Αναζητήστε την κατάλληλη βοήθεια
Στο #Institute_Of_Life–ΙΑΣΩ, στο πλαίσιο της συμβουλευτικής και της υποστήριξης που παρέχουν οι ειδικοί μας, στο κάθε ζευγάρι, επισημαίνονται μεταξύ άλλων και οι αρνητικές επιδράσεις που μπορεί να έχει το stress στην επίτευξη εγκυμοσύνης και μαζί βρίσκουμε τρόπους ώστε να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια προς το στόχο που δεν είναι άλλος από την απόκτηση υγιών μωρών.