Γυναικολογική Υγεία, Eγκυμοσύνη, Ενδιαφέροντα Νέα

Κατάθλιψη & εγκυμοσύνη – Νέα έρευνα: Τα αντικαταθλιπτικά δεν συνδέονται με καρδιακές δυσπλασίες στα παιδιά.

Η χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές δυσπλασίες στα παιδιά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μια μεγάλη, πληθυσιακή μελέτη κοόρτης στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 950.000 έγκυες γυναίκες έδειξε ότι δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ εκείνων που χρησιμοποίησαν αντικαταθλιπτικά κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους κι εκείνων που δεν έκαναν χρήση, ως προς την υγεία της καρδιάς των παιδιών τους. Συγκεκριμένα δεν φάνηκε να αυξάνεται το ποσοστό εμφάνισης καρδιακών δυσπλασιών, στα παιδιά των οποίων οι μητέρες έκαναν χρήση αντικαταθλιπτικών.

Επιπλέον, δεν βρέθηκαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της προγεννητικής έκθεσης σε παροξετίνη ή σερτραλίνη (Zoloft, Pfizer Inc) και κάποιων σοβαρών παθήσεων στην κοιλιακή χώρα.

Μπορεί αυτές να είναι δύο καλές ειδήσεις και να καθησχάζονται κάποιοι φόβοι, ωστόσο σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ειδικοί θα πρέπει να σταθμίζουν πολύ καλά όλους τους δυνητικούς κινδύνους και τα πιθανά οφέλη, όταν αποφασίζουν τη συνέχιση ή όχι της θεραπείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουνίου του επιστημονικού περιοδικού, New England Journal of Medicine.