Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, Ενδιαφέροντα Νέα

Κατάψυξη ωαρίων: Σε ποιες γυναίκες αφορά;

Η τεχνολογική πρόοδος επιτρέπει πλέον στις γυναίκες να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους με την κατάψυξη και την αποθήκευση των ωαρίων τους.

Μπορεί να σκεφτείτε την κατάψυξη ωαρίων αν:

  • υπάρχουν ιατρικοί λόγοι που επηρεάζουν τη γονιμότητά σας, όπως ορισμένες μορφές θεραπείας του καρκίνου
  • θέλετε να καθυστερήσετε τη δημιουργία οικογένειας και ανησυχείτε για τη γονιμότητά σας με το πέρασμα των χρόνων
  • έχετε υψηλό κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης, η αν έχετε ενδομητρίωση η οποία επηρεάζει τις ωοθήκες σας.

Οι μέθοδοι κατάψυξης ωαρίων ποικίλουν από κλινική σε κλινική, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την κατάψυξη ωαρίων, είναι μια ταχεία μέθοδος που ονομάζεται υαλοποίηση (vitrification).

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν:

Βήμα 1. Πριν συμφωνήσετε να κρυοσυντηρήσετε και να αποθηκεύσετε τα ωάριά σας, ο γιατρός σας, θα σας εξηγήσει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και τις πιθανότητες επιτυχίας. Το Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο οποίο απευθύνεστε θα πρέπει επίσης να σας δίνει τη δυνατότητα να συζητήσετε τα συναισθήματά σας και οποιεσδήποτε ανησυχίες μπορεί να έχετε με έναν ειδικό σύμβουλο.

Βήμα 2. Θα πρέπει να ελεγχθείτε για λοιμώδη νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων , του ιού HIV και της ηπατίτιδας Β και C.

Βήμα 3. Στην συνέχεια θα πρέπει να υποβληθείτε σε διέγερση ωοθηκών για την ανάπτυξη ωοθηλακίων, με τη λήψη φαρμάκων γονιμότητας

Βήμα 4. Όταν τα ωάρια σας ωριμάσουν, υπό ελαφρά αναισθησία, θα υποβληθείτε σε υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη ωοληψία, μια διαδικασία που διαρκεί περίπου 10 λεπτά.

Βήμα 5. Σε αυτό το βήμα της διαδικασίας τα ωάρια καταψύχονται με τη μέθοδο της ταχείας κατάψυξης (vitrification) και αποθηκεύονται σε υγρό άζωτο στους -196°C

Στο μέλλον όταν θα είστε έτοιμη να μείνετε έγκυος, τότε τα ωάριά σας θα αποψυχθούν και θα ακολουθηθούν τα υπόλοιπα βήματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, δηλαδή θα γονιμοποιηθούν και κάποια από τα έμβρυα που θα προκύψουν θα εμφυτευθούν στη μήτρα. Τα επιπλέον έμβρυα μπορούν να καταψυχθούν με την ίδια μέθοδο για μελλοντική χρήση.

Σημαντικές ερωτήσεις για να κάνετε στο γιατρό σας

Είναι σημαντικό να είστε καλά ενημερωμένη σχετικά με όλη τη διαδικασία της κατάψυξης ωαρίων, πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε. Ίσως να θέλετε να ρωτήσετε το γιατρό σας μερικές από τις παρακάτω ερωτήσεις:

  • Αν η κλινική χρησιμοποιεί τη μέθοδο της υαλοποίησης για την κατάψυξη ωαρίων, εμβρύων και ωοθηκικού ιστού.
  • Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας της κλινικής στην κατάψυξη ωαρίων. Ο καλύτερος τρόπος για να πλαισιώσετε αυτή την ερώτηση είναι ρωτώντας πόσα ωάρια έχουν αποψυχθεί και πόσα μωρά έχουν προκύψει από αυτά.
  • Τι πιθανότητες έχετε εσείς να αποκτήστε μωρό με τα δικά σας κατεψυγμένα ωάρια, λαμβάνοντας υπόψη την προσωπική σας κατάσταση, όπως την ηλικία σας και την εκτιμώμενη ποσότητα ωαρίων που θα μπορούσατε να έχετε
  • Πόσα ωάρια θα πρέπει να αποθηκεύσετε για να έχετε μια λογική πιθανότητα να σποκτήσετε μωρό στο μέλλον
  • Ποια διαδικασία ακολουθείται αν ο αριθμός των ωαρίων προς αποθήκευση δεν είναι ικανοποιητικός
  • Ποιο θα είναι το συνολικό κόστος της διαδικασίας