Ενδιαφέροντα Νέα

5 μύθοι για τις αποβολές: Τι δείχνουν πρόσφατες μελέτες

Από τις πιο δύσκολες ψυχολογικές καταστάσεις για μια γυναίκα είναι αναμφίβολα η περίπτωση της αποβολής, της απώλειας δηλαδή του εμβρύου, στην προσπάθεια δημιουργίας οικογένειας.
Η απογοήτευση, τα όνειρα που ξαφνικά γκρεμίζονται, η αμφιβολία και οι κακές σκέψεις, συνήθως κυριαρχούν στην ψυχολογία της γυναίκας. Το χειρότερο όμως, σύμφωνα με πρόσφατη Εθνική μελέτη στις ΗΠΑ, είναι ότι το 41% των γυναικών που αποβάλουν νιώθουν υπεύθυνες για το δυσάρεστο γεγονός, νιώθουν δηλαδή ότι φταίνε για την εξέλιξη αυτή και είναι γεμάτες ενοχές.

Οπωσδήποτε υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να έχει μια αυτόματη αποβολή και συνήθως δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να κάνει ώστε να την αποτρέψει. Μερικές αποβολές είναι ανεξήγητες, άλλες οφείλονται σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες, υποκείμενα προβλήματα υγείας, ή, σε απρόβλεπτες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα μια τυχαία μόλυνση.

Ας δούμε όμως κάποιους μύθους για τις αυτόματες αποβολές κι ας αποκαταστήσουμε την αλήθεια.

Μύθος Νο 1: Έχοντας μία φορά αυτόματη αποβολή σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να αποβάλετε και δεύτερη…

Τι ισχύει: Μετά από την πρώτη αποβολή δεν διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αποβάλετε ξανά. Ο κίνδυνος για επαναλαμβανόμενες αποβολές αυξάνεται λίγο περισσότερο μετά τη δεύτερη συνεχόμενη αποβολή. Όταν μια γυναίκα παρουσιάζει επαναλαμβανόμενες αποβολές, τότε πιθανότατα θα πρέπει να ακολουθήσει ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας του προβλήματος γονιμότητας το οποίο πιθανόν να αντιμετωπίζει.

Μύθος Νο 2: Κηλίδες αίματος ή αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σημαίνει ότι έχετε αποβολή.

Τι ισχύει: Η κολπική αιμορραγία είναι κοινό σύμπτωμα κατά το πρώτο τρίμηνο, το οποίο συμβαίνει σε μεγάλο πσσοστό εγκύων γυναικών, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες εβδομάδες. Σπανιότερα ακόμη και βαριά, παρατεταμένη αιμορραγία μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια μιας υγιούς εγκυμοσύνης. Σε κάθε περίπτωση πρέπει άμεσα να ενημερώσετε το γιατρό σας, ώστε να διαπιστωθεί αν απειλείται η εγκυμοσύνη σας ή όχι.

Μύθος Νο 3: Οι αποβολές συμβαίνουν σπάνια.

Τι ισχύει: Εθνική έρευνα στην Αμερική καταγράφει ότι το ευρύ κοινό πιστεύει ότι οι αποβολές δεν είναι συχνό φαινόμενο κι ότι μόνο ένα 5% των κυήσεων καταλήγει σε αποβολή. Επίσημα στατιστικά στοιχεία όμως από τον φορέα American Pregnancy Association, καταγράφουν ότι αποβολές συμβαίνουν σε ποσοστό που κυμαίνεται από 10% έως 25% των κυήσεων.

Μύθος Νο 4: Θα πρέπει να περιμένετε 3 έως 6 μήνες μετά από μια αποβολή για να προσπαθήσετε να συλλάβετε και πάλι.

Τι ισχύει: Πρόσφατη μελέτη προτείνει ότι μια γυναίκα μπορεί να έχει μια υγιή εγκυμοσύνη, ακόμη κι αν συλλάβει μέσα σε μόλις 1 μήνα μετά από μια αποβολή. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός σας ανάλογα με το ιστορικό και την εκτίμηση της κατάστασή σας θα σας συμβουλεύσει για το πότε είναι ασφαλές να προσπαθήσετε ξανά.

Μύθος Νο 5: Οι αποβολές δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να προληφθούν.

Τι ισχύει: Πράγματι οι περισσότερες από τις αιτίες που προκαλούν αποβολή είναι έξω από τον έλεγχό σας, υπάρχει όμως μία συχνή και σοβαρή αιτία αποβολής η οποία μπορεί να προληφθεί!
Μιλάμε βέβαια για το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη. Συγκεκριμένα το κάπνισμα 10 τσιγάρων και πάνω την ημέρα σχετίζεται με απώλεια εμβύου ακόμη κι αν αυτός που καπνίζει είναι ο πατέρας.
Για καλύτερα αποτελέσματα κόψτε το κάπνισμα πριν αρχίσετε τις προσπάθειες για την απόκτηση παιδιού.