Γυναικολογική Υγεία, Αντισύλληψη, Ενδιαφέροντα Νέα

Καρκίνος ωοθηκών και αντισυλληπτικά

Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με νεότερη ανάλυση.
Αξιολογώντας στοιχεία από προηγούμενες έρευνες, οι επιστήμονες βρήκαν 27% χαμηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου των ωοθηκών στις γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια.
Τα αντισυλληπτικά περιέχουν τις ορμόνες οιστρογόνο και προγεστερόνη-ή μόνο προγεστερόνη, οι οποίες, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, έδειξαν ότι μπορούν μακροπρόθεσμα να ελαττώσουν τον κίνδυνο για την ανάπτυξη αυτού του καρκίνου.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία από 24 προηγούμενες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν γυναίκες με ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα που έπαιρναν αντισυλληπτικά για διάφορα χρονικά διαστήματα κι άλλες που δεν χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά.
Οποιαδήποτε χρήση του χαπιού συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών. Συγκεκριμένα, όσες έπαιρναν τα χάπια για περισσότερο από 10 χρόνια, εμφάνισαν τις μισές πιθανότητες ν’ αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με τις άλλες γυναίκες που δεν πήραν καθόλου αντισυλληπτικά.
Οι ειδικοί πάντως τόνισαν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στις προσωπικές τους αποφάσεις κι αυτό διότι άλλες έρευνες, έδειξαν πως οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου.
Αυτό που έδειξε η νέα μελέτη, είναι η καλύτερη απόδειξη για το τι έχουμε στα χέρια μας, τόνισαν, όμως δεν είναι αρκετό ώστε ένας γιατρός να δίνει στις γυναίκες αντισυλληπτικά χάπια μόνο και μόνο για τους σκοπούς της πρόληψης καρκίνου των ωοθηκών.
Είναι όμως αρκετό για να πούμε ότι αυτό είναι ένα πιθανό πλεονέκτημα στις γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά για τον έλεγχο των γεννήσεων ή άλλους ιατρικούς λόγους, είπαν.

Πηγή:
– Reuters Health