Επιπλέον, οι περισσότερο μορφωμένες γυναίκες ζουν περισσότερο σε σχέση με τις λιγότερο μορφωμένες, των οποίων το προσδόκιμο ζωής μειώνεται διαρκώς, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανεργία είναι ο βασικότερος παράγοντας για αυτές τις διαπιστώσεις και ακολουθεί το κάπνισμα.
Οι ειδικοί συνέλεξαν στοιχεία σε περισσότερες από 46.000 γυναίκες, ηλικίας 45 έως 84, οι οποίες συμμετείχαν σε εθνική έρευνα για την υγεία στο διάστημα 1997-2006.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι πιθανότητες θανάτου για τις γυναίκες χωρίς τη βασική εκπαίδευση ήταν 66% υψηλότερες από ό, τι για τις γυναίκες που ολοκλήρωσαν τουλάχιστον το γυμνάσιο.
Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα όπως η απασχόληση, το επάγγελμα, το βιοτικό επίπεδο, την ασφάλιση υγείας αλλά και της κατανάλωσης αλκοόλ και του τσιγάρου.
Οι δύο παράγοντες που ξεχώρισαν από τους άλλους για να εξηγήσουν το διευρυνόμενο χάσμα ήταν το επάγγελμα και το κάπνισμα, σημείωσαν οι συντάκτες της μελέτης, οι οποίοι διαπίστωσαν πως τα εμπόδια είναι μεγαλύτερα για τις γυναίκες χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, αφού πέρα από τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας, συνήθως κατέχουν χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας με απάνθρωπα ωράρια.
Η απασχόληση έχει προφανώς πολλά οφέλη, όπως η κοινωνικότητα και η αίσθηση του σκοπού-αυτό οδηγεί στην αυτοεκτίμηση και προσφέρει ψυχική και τη σωματική δραστηριότητα.
Οι επικεφαλείς της έρευνας πρότειναν λοιπόν, αντί της αύξησης του φόρου στα τσιγάρα μια πιο αποτελεσματική πολιτική για την βελτίωση των ευκαιριών απασχόλησης των γυναικών.
Είναι πάντως τραγική η διαπίστωση πως, οι εκπαιδευτικές ανισότητες σχετίζονται με την επαγγελματικές ανισότητες, οι οποίες συσχετίζονται με τη σειρά τους με διαφορετικές συμπεριφορές, όπως το κάπνισμα.
Οι επιστήμονες διευκρύνισαν πως η πρόσφατη ύφεση δεν παίζει κανέναν ρόλο, διότι τα δεδομένα που αναλύθηκαν, προέρχονται από τις χρονίες μέχρι και το 2006.
Πηγή:
– Harvard School of Public Health