Ενδιαφέροντα Νέα

Γυναίκες και ψυχοσωματικά

Το χρόνιο στρες προκαλεί πόνους στο σώμα-Περισσότερα από 30 χρόνια κράτησε η έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1.500 γυναίκες.
Μεγάλο ποσοστό των μεσήλικων πια γυναικών, υποφέρουν αυτή τη στιγμή από πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, ως αποτέλεσμα του χρόνιου στρες που βίωσαν, είπαν οι ερευνητές.
Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, παρακολουθήθηκαν από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Μεταξύ αυτών που βίωσαν μακροχρόνιο στρες, το 40% πάσχουν αυτή τη στιγμή από πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, το 28% από πονοκεφάλους ή ημικρανίες και ένα ακόμη 28% από γαστρεντερικά προβλήματα.
Το 27% από αυτές, παρουσίασε πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις μετά από 12 χρόνια, και περίπου το 15% ανέφεραν πονοκεφάλους και γαστρεντερικά προβλήματα, με την πάροδο του ίδιου διαστήματος.
Ιδιαίτερα ευάλωτες στο στρες διαπιστώθηκε πως ήταν οι αδέσμευτες γυναίκες, οι γυναίκες που δεν εργάζονται έξω από το σπίτι και οι γυναίκες που καπνίζουν.
Ανεξάρτητα ακόμη και από το κάπνισμα, το σωματικό βάρος και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, υπήρξε μια σαφής σύνδεση μεταξύ άγχους και των σωματικών συμπτωμάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Από το 1968, ο τρόπος ζωής των γυναικών έχει αλλάξει πολύ. Αν κι έχουμε χρησιμοποιήσει ακριβώς την ίδια ερώτηση από το 1968, δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο ότι ο όρος «άγχος » έχει ακριβώς την ίδια σημασία σήμερα, σχολίασαν οι ερευνητές.

Πηγή:
– University of Gothenburg, Sweden