Γυναικολογική Υγεία, Διατροφή, Ενδιαφέροντα Νέα

Ιντερνετικό πρόγραμμα μειώνει τα κιλά σε νέες μητέρες με διαβήτη κύησης!

Οι γυναίκες που εμφάνισαν σακχαρώδη διαβήτη κύησης (GDM) μπορούν να επωφεληθούν από ένα διαδικτυακό πρόγραμμα που έχει ως στόχο την αλλαγή του τρόπου ζωής τους ενώ ταυτόχρονα τις παρακινεί να χάσουν τα κιλά της εγκυμοσύνης κατλα το πρώτο έτος μετά τον τοκετό.

Το “αυτο-κατευθυνόμενο” πρόγραμμα που ονομάζεται “ Balance after Baby” επιτρέπει στις γυναίκες να θέσουν τους δικούς τους στόχους. Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό της τεκμηριωμένης απώλειας βάρους είναι μικρό, το πρόγραμμα δείχνει τον δρόμο της υγείας, ιδιαίτερα σε αυτές τις γυναίκες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία.

Το διαδικτυακό πρόγραμμα περιλαμβάνει καθοδήγηση αλλαγής τρόπου ζωής μέσω τηλεφώνου ή email. Αυτό είναι και το πλεονέκτημά του, καθώς έτσι, οι νέες μητέρες δεν χρειάζεται να «χωρέσουν» μέσα στο ήδη βαρύ πρόγραμμά τους, ένα ακόμη ραντεβού την εβδομάδα, που πολλές φορές συνηθίζουν να ακυρώνουν, λόγω έλλειψης χρόνου και διάθεσης.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο που και της Ιατρικής Σχολής του Aurora, σε μελέτη τους εξέτασαν την αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Obstetrics & Gynecology στις 4 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το “ Balance after Baby”, φαίνεται να κάνει τη διαφορά στη ζωή των γυναικών που παρουσίασαν διαβήτη κατά την κύηση.

Μια καθαρή απώλεια βάρους 1,6 kg κατά μέσο όρο συνδέθηκε με 53% μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 μέσα στα επόμενα 3 χρόνια μετά τον τοκετό. Μπορεί η απώλεια βάρους να μην είναι μεγάλη ωστόσο είναι πολύ σημαντική αν σκεφτούμε ότι οι γυναίκες με διαβήτη κύησης (GDM) έχουν την τάση να διατηρούν ή να κερδίζουν βάρος μετά τον τοκετό.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορούσε εύκολα να αναπαραχθεί και γιατί όχι να βοηθήσει και πολλές Ελληνίδες που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα.

Η μελέτη για το πρόγραμμα “Balance after Baby”, υποστηρίχθηκε από το CDC (center for Desease Control) και δημοσιιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό, Obstetrics & Gynecology.