Γυναικολογική Υγεία, Eγκυμοσύνη, Ενδιαφέροντα Νέα

Αμερικανοί εμπειρογνώμονες προτείνουν τον Εμβολιασμό όλων των εγκύων για τη γρίπη

Τον εμβολιασμό όλων των εγκύων, προκειμένου να προστατευτούν από τη γρίπη, προτείνει η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Αμερικανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων, όπως δημοσιεύθηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου του επιστημονικού περιοδικού Obstetrics & Gynecology.

Πρόσφατα στοιχεία μελετών συνεχίζουν να δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές για τις εγκύους και τα νεογνά τους. Τα δεδομένα αυτά πρέπει να είναι καθησυχαστικά για ασθενείς και γιατρούς σημειώνει η επιτροπή.

Επιπλέον, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα νεότερα εμβόλια όπως το τετραδύναμο, είναι ασφαλή και κατάλληλα για χρήση σε έγκυες γυναίκες.

Γιατί όμως υπάρχει τόσο μεγάλο ζήτημα με τον εμβολιασμό ή όχι των εγκύων;

Οι έγκυες γυναίκες βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια από εποχική και πανδημική γρίπη, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα αλλάζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτές οι αλλαγές φαίνεται να θέτουν τις γυναίκες σε αυξημένο κίνδυνο να κολλήσουν γρίπη που να προκαλεί επιπλοκές.

Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας για τις εγκύους να εμβολιάζονται, σύμφωνα με την επιτροπή, που συμπληρώνει ότι η πρόληψη της γρίπης είναι επίσης σημαντική και κατά την περίοδο μετά τον τοκετό. Το αδρανοποιημένο εμβόλιο γρίπης μπορεί να δοθεί σε γυναίκες σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, το ζωντανό εξασθενημένο εμβόλιο δεν συνίσταται για τις έγκυες γυναίκες, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια κατά τη μεταγεννητική περίοδο.