Ήλιος και βιταμίνη D, κάνουν «κακό» στα ινομυώματα!

Οι γυναίκες με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D διατρέχουν κατά το ένα τρίτο μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ινομυώματα στην μήτρα και να αποφύγουν την υστερεκτομή, σύμφωνα με μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας.
Διαπιστώθηκε επίσης πως οι γυναίκες που φρόντιζαν να κάθονται στον ήλιο για τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα, εμφάνισαν 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ινομυώματα!
Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται στην εσωτερική κοιλότητα της μήτρας.
Στην έρευνα συμμετείχαν γυναίκες περίπου 1000 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 35-39, οι οποίες επελέγησαν τυχαία. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία υπερήχων και δείγματα αίματος στα οποία μετρήθηκαν τα επίπεδα της βιταμίνης D. Σχετικά με την έκθεση στον ήλιο, τα δεδομένα συνελέγησαν με την μέθοδο του ερωτηματολογίου.
Συμπεριλαμβάνοντας παράγοντες όπως η εθνικότητα, η ηλικία έναρξης περιόδου, ιστορικό εγκυμοσύνης και του δείκτη μάζας σώματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι γυναίκες με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D ήταν 32% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν ινομυώματα από τις γυναίκες με ανεπαρκή βιταμίνη D. Συνολικά, μόνο το 26% είχαν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εξέτασε την σχέση της βιταμίνηςDμε την εμφάνιση ινομυωμάτων στις γυναίκες, ενώ για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται η ευεργετική επίδραση που έχει ο ήλιος στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Epidemiology

Πηγή:
– ΝΙΗ (National Institute of health)
– Epidemiology. 2013;24:447-453

© 2020  Finead SA .

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?