Γυναικολογική Υγεία, Διατροφή, Ενδιαφέροντα Νέα

Εμμηνόπαυση: Πιο ήπια τα συμπτώματα με μεσογειακή διατροφή

Η Μεσογειακή διατροφή περιορίζει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης σύμφωνα με νέα μελέτη που έγινε στην Αυστραλία.
Οι γυναίκες που ακολουθούν διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά και κόκκινο κρασί είναι λιγότερο πιθανό να έχουν εξάψεις και νυχτερινή εφίδρωση κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Στην μελέτη που διήρκησε εννέα χρόνια, συμμετείχαν 6.000 γυναίκες και φάνηκε πως εκείνες που έτρωγαν πολλές φράουλες, ανανά και το πεπόνι και ακολούθησαν μια μεσογειακού τύπου διατροφή περιόρισαν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης κατά 20%.

Την ίδια στιγμή οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έτρωγαν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά, βίωσαν περισσότερες εξάψεις κι εφιδρώσεις σε ποσοστό που ξεπερνούσε το 20%.

Η μελέτη δεν μπορεί να υποδείξει ποια ακριβώς είναι τα τρόφιμα που περιορίζουν ή αυξάνουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, λένε οι ερευνητές. Έχει όμως καταφέρει να αποδείξει ποιες γενικές διατροφικές συνήθειες – και όχι μόνο ορισμένα συμπληρώματα –επηρεάζουν τον ρυθμό αύξησης και ελάττωσης των ανεπιθύμητων αυτών συμπτωμάτων.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν ηλικίας 50 έως 55 ετών και παρακολουθήθηκαν σχετικά με το τι τρόφιμα έτρωγαν και πόσο συχνά, αν κάπνιζαν, έπιναν ή έκαναν φυσική άσκηση. Όλες τους, είχαν μπει στον κύκλο της εμμηνόπαυσης με φυσιολογικό τρόπο.

Κατά την έναρξη της μελέτης, το 58% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι έχουν εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις ή και τα δύο. Σε εκείνο το σημείο και για τα επόμενα εννέα χρόνια, οι γυναίκες που έτρωγαν φρούτα και τα συστατικά της μεσογειακής διατροφής – σκόρδο, πράσινες σαλάτες, ζυμαρικά και κόκκινο κρασί – ανέφεραν λιγότερες εξάψεις, ενώ λαμβάνονταν υπόψη και άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής τους.

Ωστόσο, τα λαχανικά σε γενικές γραμμές, καθώς και το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, δεν έδειξε αν αυξάνουν ή περιορίζουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Είναι πιθανό ότι η διατροφή που έχει χαμηλή περιεκτικότητασε λιπαρά και περιέχει πολλές φυτικές ίνες, μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων των οιστρογόνων κι έτσι, να περιορίζονται οι εξάψεις και η νυχτερινή εφίδρωση. Επίσης ακολουθώντας μια μεσογειακού τύπου διατροφή μπορεί να σημαίνει ότι διατηρείται το σάκχαρο στο αίμα σε καλά επίπεδα, κάτι που επίσης περιορίζει τα ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να μελετήσουν πάνω στους βιολογικούς μηχανισμούς που συντελούνται για αυτήν την διαδικασία.

Καταλήγοντας πάντως επεσήμαναν πως, για τις γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση, οι αλλαγές που συμβαίνουν-σωματικά και ψυχολογικά–δίνουν από μόνες τους μια καλή αφορμή ώστε να σκεφτούν τη βελτίωση της διατροφής τους και την γενική τους υγεία.

Πηγή:
– American Journal of Clinical Nutrition, April 3rd. ()