Υπογονιμότητα, Ενδιαφέροντα Νέα

Περιβαλλοντικοί ρύποι «ενοχοποιούνται» για την καθυστέρηση επίτευξης εγκυμοσύνης

Ζευγάρια που εκτίθενται σε συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς ρύπους μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επιτύχουν εγκυμοσύνη σε σύγκριση με άλλα ζευγάρια που ζουν σε περιβάλλοντα με χαμηλότερα επίπεδα ρύπων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Συγκεκριμένα η μελέτη εξετάζει την έκθεση ζευγαριών στα PCBs (πολυχλωριωμένα διφαινύλια) δηλ. χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως ψυκτικά και λιπαντικά σε ηλεκτρολογικό εξοπλισμό. Οι ρύποι αυτοί είναι μέρος μιας κατηγορίας χημικών ουσιών, γνωστών ως επίμονων οργανοχλωριούχων ρύπων και περιλαμβάνουν βιομηχανικές χημικές ουσίες και υποπροϊόντα αυτών καθώς και φυτοφάρμακα.

Σε πολλές περιπτώσεις οι ενώσεις αυτές είναι παρούσες στο έδαφος, το νερό καθώς και στην τροφική αλυσίδα. Οι ενώσεις αυτές παραμένουν στο περιβάλλον για δεκαετίες. Ενας άλλος τύπος είναι το υπερφθόριο που συναντάται σε είδη ένδυσης, έπιπλα κόλλες, συσκευασίες τροφίμων, αντικολλητικές επιφάνειες μαγειρέματος καθώς και στη μόνωση ηλεκτρικών καλωδίων.

Στη διεξαγωγή της μελέτης συμμετείχαν 501 ζευγάρια. Οπως διαπιστώθηκε με την αύξηση της έκθεσης των ζευγαριών σε ρύπους οι πιθανότητες για επίτευξη εγκυμοσύνης μειώθηκαν κατά 17-29%.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην on line έκδοση του περιοδικού Προοπτικές Περιβαλλοντικής Υγείας (Environmental Health Perspectives) και είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://ehp.niehs.nih.gov/2012/11/1205301/. Εκτός από ερευνητές του NICHD, η μελέτη περιλαμβάνει επίσης ερευνητές από το Texas A & M Health Science Center, College Station, The Ohio State University, Columbus, Emory University, Ατλάντα, και το EMMES Corp, Rockville, MD.