Γυναικολογική Υγεία, Ενδιαφέροντα Νέα

HPV: Νέο τεστ για προληπτικό έλεγχο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Το νέο HPV test ενδέχεται να αντικαταστήσει το τεστ ΠΑΠ.

Αλλάζουν σιγά σιγά τα δεδομένα, στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η συμβουλευτική επιτροπή του FDA, του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων, ψήφισε ομόφωνα ότι το νέο τεστ HPV, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πριν ή αντί για το γνωστό τεστ ΠΑΠ, ως πρώτο βήμα την ανίχνευση του ιού.

Η αρμόδια επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το νέο τεστ είναι σφαλές κι αποτελεσματικό ως εξέταση πρώτης γραμμής για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Αν και το FDA δεν είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει τις συστάσεις των ειδικών συμβούλων του, συνήθως το κάνει.

Ο HPV, είναι ένας σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για την πλειονότητα των καρκίνων του τραχήλου. Ορισμένοι τύποι του, όπως HPV 16 και 18, είναι πιο έντονα συνδεδεμένοι με αυτούς τους όγκους. Ο ιός προκαλεί επίσης κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα ανδρών και γυναικών και ορισμένους τύπους καρκίνων της κεφαλής και του λαιμού.

Τα δεδομένα τα οποία η επιτροπή του FDA επανεξέτασε για να πάρει την απόφασή της, σχετικά με τη χρήση του HPV τεστ, προέρχονται από μια μεγάλη μελέτη με την επωνυμία ATHENA, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 47.000 γυναίκες.

Οι κλινικές δοκιμές που θα ακολουθήσουν κι αυτές που είναι ήδη σε εξέλιξη θα καθορίσουν, το αν η χρήση του HPV τεστ θα αντικαταστήσει το γνωστό τεστ ΠΑΠ, κι αν στο μέλλον θα είναι η πρώτη επιλογή στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.