Εγκυμοσύνη: Πείτε ΟΧΙ στο αλκοόλ!

Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία του μωρού σας.

Τι είναι το Εμβρυϊκό Αλκοολικό Σύνδρομο ( Fetal Alcohol Syndrom, FAS ) ;

Το Εμβρυϊκό Αλκοολικό Σύνδρομο(FAS) περιγράφει τις αλλαγές που μπορεί να έχει υποστεί ένα μωρό, το οποίο γεννήθηκε από μια μητέρα, της οποίας η εγκυμοσύνη είχε επιπλοκές λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ. Οι αλλαγές που υφίσταται ένα τέτοιο μωρό εξαρτώνται από την ποσότητα, τη συχνότητα και το χρονοδιάγραμμα της κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών κατά τους πρώτους 3 μήνες της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής. Ένας άλλος όρος για το ευρύ φάσμα των συνεπειών από την κατανάλωση αλκοόλ, είναι FASD (Fetal Alcohol Spectrum Disorder).

Ποιες είναι οι οφθαλμολογικές συνέπειες στα παιδιά με FAS;

Τα παιδιά με FAS τείνουν να έχουν υψηλές διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία και υπερμετρωπία) που απαιτούν διόρθωση με γυαλιά. Επίσης, ο στραβισμός, σε αυτές τις περιπτώσεις είναι συνηθισμένος. Για τη διόρθωση του στραβισμού μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Επίσης έχουν αναφερθεί ανωμαλίες του κερατοειδούς και του πρόσθιου θαλάμου του οφθαλμού. Το οπτικό νεύρο δεν μπορεί να αναπτυχθεί πλήρως (υποπλασία του οπτικού νεύρου) με αποτέλεσμα την μειωμένη φυσιολογική όραση. Νυσταγμός ή φωτοφοβία, μπορεί να είναι τα πρώτα σημάδια της υποπλασίας του οπτικού νεύρου.

Ποιες άλλες σωματικές αλλαγές συμβαίνουν σε παιδιά με FAS ;

Το άνω χείλος μπορεί να εμφανιστεί ευρεία και λεπτό με μια επίπεδη επιφάνεια. Αυξητική και αναπτυξιακή καθυστέρηση, μαθησιακές δυσκολίες και νοητική υστέρηση (ήπια έως σοβαρή) συνδέονται με το συγκεκριμένο σύνδρομο FAS. Επίσης έχουν αναφερθεί ανωμαλίες της καρδιάς και σκελετικού συστήματος.

Πόσο συχνή είναι η FAS ;

Η εκτιμώμενη επίπτωση του FAS είναι 1-2 περιστατικά ανά 1.000 γεννήσεις. Πιο ήπιας μορφής εμφάνιση μπορεί να δει κανείς σε 3-5 περιστατικά ανά 1.000 γεννήσεις.

Τι μπορούμε να κάνουμε για την πρόληψη του FAS;

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία γνωστή «ασφαλής» ποσότητα αλκοόλ που μπορεί να καταναλωθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η σύσταση είναι να απέχετε πλήρως.

Οι συστάσεις της Αμερικανικής Ένωσης Γενικής Χειρουργικής είναι οι ακόλουθες:

  • Μια έγκυος γυναίκα δεν πρέπει να πίνει αλκοόλ.
  • Οι γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυοι δεν πρέπει να πίνουν αλκοόλ, γιατί δεν θα ξέρει ότι είναι έγκυος τις πρώτες εβδομάδες της κύησης.
  • Μια έγκυος γυναίκα που έχει ήδη κάνει χρήση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να σταματήσει αμέσως.
  • Επειδή σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των κυήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι απρογραμμάτιστες, οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους άμεσα, αν έχουν κάνει υπερβολική χρήση αλκοόλ.

Πηγή: American Association for Pediatric Opthalmology and Strabismus

© 2020  Finead SA .

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?