H τεχνολογία συνδέεται άμεσα με την επιτυχία της εξωσωματικής!
![](https://ppsathas.com/wp-content/uploads/2019/01/technologia-exosomatiki.jpg)
Γράφει ο Δρ Παναγιώτης Ψαθάς, μαιευτήρας – χειρουργός γυναικολόγος, μέλος της ομάδας ιατρών, που ανέλαβαν τη λειτουργία και διαχείριση, της νέας υπερσύγχρονης Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Ιασώ, Institute of Life
Το παραπάνω συμπέρασμα τονίζουν οι κορυφαίοι εμβρυολόγοι παγκοσμίως, Gloria Calderon και Nuno Costa Borges, οι οποίοι βρέθηκαν στην Αθήνα με την ιδιότητα των Επιστημονικών Συμβούλων, στη νέα υπερσύγχρονη μονάδα Εξωσωματικής του Ιασώ, Institute of Life!
Είναι γεγονός ότι όσο η τεχνολογία στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή εξελίσσεται, όσο οι νέες τεχνικές τίθενται στη διάθεση των ιατρών και των ασθενών κι όσο ο εξοπλισμόςτων Μονάδων εξωσωματικής γονιμοποίησης βελτιώνεται, τόσο πιο εύκολα επιτυγχάνεται ο στόχος, που για τα υπογόνιμα ζευγάρια, δεν είναι άλλος από την απόκτηση υγιών παιδιών.
Πώς μπορεί όμως η τεχνολογία να επηρεάσει και να βελτιώσει τα αποτελέσματα σε μια Μονάδα εξωσωματικής; Ποιοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την επιτυχία ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης και δεν οφείλονται στην αρχική ποιότητα του γενετικού υλικού του ζευγαριού; Τι πρέπει να έχουν υπόψιν τους τα υπογόνιμα ζευγάρια;
Έχει αποδειχθεί εδώ και χρόνια, ότι οι πτητικές οργανικές ενώσεις (Volatile Organic Compounds, VOC) επηρεάζουν την ανάπτυξη του εμβρύου στο εργαστήριο, την εμφύτευσή του στη μήτρα και κατά συνέπεια και την επίτευξη εγκυμοσύνης. Τα VOC, λοιπόν, υπάρχουν παντού στον αέρα, ακόμη κι εμείς οι άνθρωποι μπορεί να τα αποβάλλουμε. Έτσι λοιπόν η εφαρμογή προγραμμάτων ελέγχου ποιότητας στο εργαστήριο, είναι καθοριστικής σημασίας, γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ελέγχουμε τις κρίσιμες παραμέτρους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου στο εργαστήριο και κατά συνέπεια την επιτυχία του κύκλου εξωσωματικής. Για να το επιτύχουμε αυτό πρέπει να ελέγχουμε διαρκώς με ειδικούς αισθητήρες, περισσότερες από 200 λεπτομέρειες, ώστε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για τις συνθήκες μέσα στο εργαστήριό μας. Είναι χρονοβόρα διαδικασία, αλλά βοηθά πολύ στη βελτίωση των αποτελεσμάτων.
Εκτός όμως από το σταθερό περιβάλλον στο εργαστήριο, σημαντική είναι και η βελτίωση των τεχνικών που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, όπως επίσης και η καθιέρωση νέων τεχνικών που βοηθούν στην επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, στην απόκτηση δηλαδή υγιών παιδιών.
Τεχνικές όπως η κρυοσυντήρηση ωαρίων κι εμβρύων, με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification), που δίνουν τη δυνατότητα ακόμη και σε υγιείς γυναίκες να αναβάλλουν τη μητρότητα για αργότερα, διατηρούν τα ωάρια και τα έμβρυα σε πολύ καλή κατάσταση κι έχουν σχεδόν την ίδια αποτελεσματικότητα όπως και η χρήση “φρέσκων” ωαρίων. Επίσης η παρακολούθηση και η δυνατότητα επιλογής προς εμφύτευση στη μήτρα, του πιο “δυνατού” εμβρύου με τη μέθοδο time lapse, αλλά και η επιλογή των εμβρύων με τη μέθοδο της προεμφυτευτικής διάγνωσης, (PGD, PGS), στις περιπτώσεις που υπάρχει προδιάθεση γενετικών ασθενειών, είναι πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα στα χέρια των ειδικών στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, που σήμερα έχουν τη λύση σχεδόν για όλα τα προβλήματα υπογονιμότητας.