Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, Ενδιαφέροντα Νέα

Γεννήθηκε το πρώτο παιδί από μητέρα με Μεταμοσχευμένη Μήτρα!

Μια 36χρονη γυναίκα στη Σουηδία, που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μήτρας, με όργανο από δότρια εν ζωή, το 2013, γέννησε πριν από λίγες ημέρες ένα υγιέστατο αγοράκι, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε on line, στις 3 Οκτωβρίου, στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Η συγκεκριμένη γυναίκα είχε γεννηθεί με συγγενή έλλειψη μήτρας, μια πάθηση που είναι γνωστή ως σύνδρομο Rokitansky. Η 36χρονη υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μήτρας, με μήτρα που έλαβε από μια μετεμμηνοπαυσιακή γυναίκα ηλικίας 61 χρόνων, η οποία κατά την παραγωγική της ηλικία, είχε γεννήσει 2 παιδιά.

Η ασθενής έμεινε έγκυος, με εξωσωματική γονιμοποίηση, με την πρώτη εμβρυομεταφορά, ένα χρόνο μετά τη μεταμόσχευση μήτρας στην οποία υποβλήθηκε.

Στη συνέχεια άρχισε να παίρνει τριπλό φαρμακευτικό σχήμα ανοσοκαταστολής (tacrolimus, αζαθειοπρίνη και κορτικοστεροειδή), τα οποία συνέχισε να λαμβάνει για το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης της.

Αν και βίωσε 3 επεισόδια ήπιας απόρριψης και τα τρία αντιμετωπίστηκαν με χορήγησης θεραπείας κορτικοστεροειδών.

Όταν η κύηση έφτασε στις 31 εβδομάδες και 5 ημέρες, η 36χρονη εισήχθη στο νοσοκομείο με προεκλαμψία. 16 ώρες αργότερα υποβλήθηκε σε καισαρική τομή κι έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι βάρους 1.775 Kg, βαθμολογία Apgar 9, 9, και 10.

Η μητέρα πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο την 3η ημέρα και το μωρό πήρε εξιτήριο σε καλή υγεία τη 10η ημέρα μετά τη γέννηση ενώ και οι δύο είναι καλά στην υγεία τους.

Παγκοσμίως 11 φορές μέχρι σήμερα έχουν επιχειρήσει οι επιστήμονες να φέρουν στον κόσμο παιδί από μητέρα που έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση μήτρας αλλά καμία από τις προηγούμενες εγκυμοσύνες δεν είχε επιτυχημένη έκβαση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η επιτυχία κατά τους επιστήμονες οφείλεται στην πολυετή έρευνα.