Γυναικολογική Υγεία, Αντισύλληψη

Είναι επικίνδυνο το χάπι της επόμενης ημέρας;

Το χάπι της επόμενης ημέρας ή αλλιώς επείγουσα αντισύλληψη, αν και γνωστό στις γυναίκες, δεν παύει να δημιουργεί ερωτήματα και ανησυχίες τόσο για την ασφάλεια όσο και για την αποτελεσματικότητά του. Ας βάλουμε όμως τα πράγματα στη θέση τους για να μην ανησυχούμε άδικα.
Το χάπι της επόμενης ημέρας δεν διακόπτει μια εγκυμοσύνη αλλά την αποτρέπει έως και 100% αν ληφθεί αμέσως μετά την σεξουαλική επαφή. Μελέτες μάλιστα δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του χαπιού φτάνει το 85% ακόμη και μετά από 24 με 48 ώρες.
Το χάπι ανάλογα με την φάση του κύκλου της γυναίκας δρα ως εξής:

  • Εμποδίζει τις ωοθήκες να απελευθερώσουν το ωάριο
  • Δεν αφήνει το σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει το ωάριο που πιθανόν έχει απελευθερωθεί.
  • Δεν αφήνει το γονιμοποιημένο ωάριο να προσκολληθεί στην εσωτερική στοιβάδα της μήτρας κι έτσι να ξεκινήσει η εγκυμοσύνη.

Το χάπι δεν δρα αν έχει ήδη ξεκινήσει η κύηση και γι΄ αυτό δεν πρέπει να λαμβάνεται σε διαπιστωμένη εγκυμοσύνη.
Όσο για την ασφάλειά του; Το χάπι είναι απόλυτα ασφαλές και οι γυναίκες που το λαμβάνουν δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο ενώ τα περιστατικά αλλεργίας στην ουσία λεβονοργεστρέλη ή στα έκδοχα του είναι εξαιρετικά σπάνια. Μια ανεπιθύμητη ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει είναι ο εμετός. Αν αυτό συμβεί επικοινωνήστε με το γιατρό σας ώστε να σας χορηγήσει άλλο χάπι.

Σε κάθε περίπτωση είναι μια αποτελεσματική λύση για κάποια «ατυχή επαφή» αλλά δεν αποτελεί μια μόνιμη μέθοδο αντισύλληψης. Συζητείστε με τον γιατρό σας για την μέθοδο αντισύλληψης που σας ταιριάζει.