Γυναικολογική Υγεία, Υπογονιμότητα

Πολυκυστικές ωοθήκες: μπορώ να μείνω έγκυος;

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι η πιο κοινή αιτία υπογονιμότητας στις γυναίκες.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι οι γυναίκες αυτές δεν κάνουν ωορρηξία ή έχουν καθυστερημένη ωορρηξία με αποτέλεσμα η ποιότητα των ωαρίων τους να μην επιτρέπει σύλληψη. Όταν η γυναίκα που πάσχει από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αποφασίσει να γίνει μητέρα, καλό θα ήταν να μην περιμένει και να συζητήσει άμεσα με το γιατρό της τι πρέπει να κάνει ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επίτευξης μιας εγκυμοσύνης χωρίς προβλήματα. Συνήθως οι γυναίκες που έχουν το σύνδρομο έχουν ακανόνιστη περίοδο.

Ο κίνδυνος αποβολής είναι ελαφρά υψηλότερος σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες είτε αυτές έχουν συλλάβει με φυσιολογικό τρόπο είτε με κάποια από τις μεθόδους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Πολύ σημαντική επίσης είναι η διατήρηση ενός φυσιολογικού και σχετικά χαμηλού σωματικού βάρους, για την επίτευξη αλλά και την διατήρηση μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης.

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι κληρονομικό σύνδρομο. Οι γυναίκες που πάσχουν εάν δεν ακολουθήσουν την κατάλληλη αγωγή έχουν αυξημένες πιθανότητες ν΄ αναπτύξουν υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, καθώς επίσης κι άλλες παθήσεις εξαρτώμενες από το ορμονικό τους σύστημα όπως ινομυώματα, υπερπλασία του ενδομητρίου και ενδομητρίωση.

Σήμερα το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών αντιμετωπίζεται ανάλογα με την περίπτωση είτε φαρμακευτικά είτε χειρουργικά.
Σε κάθε περίπτωση η σωστή παρακολούθηση, ο ορμονικός και υπερηχογραφικός έλεγχος αλλά πάνω απ’ όλα η εμπειρία του γιατρού σε θέματα υπογονιμότητας εξαιτίας πολυκυστικών ωοθηκών είναι τα σημεία που καθορίζουν την επιτυχή έκβαση της εγκυμοσύνης ή της προσπάθειας προς την επίτευξή της. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία πάντως το 90% των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες που προσπάθησαν να μείνουν έγκυοι, τα κατάφεραν είτε φυσιολογικά είτε με εξωσωματική γονιμοποίηση.