Eγκυμοσύνη, Ενδιαφέροντα Νέα

Εγκυμοσύνη και συχνές απορίες!

Είναι ασφαλές για μια έγκυο να βρίσκεται ανάμεσα σε πολλούς υπολογιστές;

Η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή από έγκυες γυναίκες έχει μελετηθεί καλά εδώ και πολλά χρόνια. Μέχρι στιγμής, οι μελέτες για τα τερματικά των υπολογιστών δεν έχουν δείξει αρνητικές συνέπειες στην εγκυμοσύνη.

Ειδικότερα, οι μελέτες έχουν εξετάσει τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και τον κίνδυνο αποβολής.

Από τις μελέτες δεν έχει γίνει γνωστό, αν το να κάθεται μια έγκυος, μπροστά σε ένα υπολογιστή μπορεί αν προκαλέσει κίνδυνο αποβολής ή γενετικές ανωμαλίες.

Ωστόσο αν είστε έγκυος μην κάθεστε, μπροστά στον υπολογιστή, όλη την ημέρα, γιατί αυτό θα μπορούσε να σας προκαλέσει πόνο στην πλάτη. Είναι καλύτερο να κάνετε συχνά διαλείμματα και να περπατάτε. Είναι γνωστό ότι η κίνηση επιτρέπει την υγιή κυκλοφορία του αίματος.

Είναι ασφαλής η χρήση φούρνου μικροκυμμάτων κατά την εγκυμοσύνη;

Οι φούρνοι μικροκυμμάτων έχουν βελτιωθεί ως προς την ποιότητα της κατασκευής τους, εδώ και πολλά χρόνια, οπότε σπάνια υπάρχει πιθανότητα διαρροής ραδιενέργειας. Αν ωστόσο, ο φούρνος σας είναι παλιός ή κατεστραμμένος σε κάποια σημεία, είναι πιθανό να υπάρξει κίνδυνος.

Γενικότερα δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αξιολογούν αν η έκθεση σε μικροκύματα προκαλεί εμβρυϊκή βλάβη.

Είναι ασφαλής η διαμονή σε ένα σπίτι βαμμένο με χρώματα που περιέχουν μόλυβδο;

Θα πρέπει να αποφεύγετε την έκθεση σε μόλυβδο, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

ν έχει βαφτεί το σπίτι σας με χρώματα που περιέχουν μόλυβδο ή αν χρησιμοποιείτε σκεύη που περιέχουν μόλυβδο ή αν έρχεστε σε επαφή με μπογιές ή καλλυντικά προϊόντα που περιέχουν μόλυβδο, τότε μπορεί να είστε σε κίνδυνο.

Σε ορισμένες μελέτες, η έκθεση σε μόλυβδο κατά την εγκυμοσύνη, έχει συσχετιστεί με υψηλότερη πιθανότητα αποβολής του εμβρύου και με χαμηλότερο IQ, του παιδιού αργότερα.

Αν πιστεύετε ότι εκτεθήκατε σε μόλυβδο, τότε πρέπει να κάνετε μια συγκεκριμένη εξέταση αίματος, η οποία διαπιστώνει τα επίπεδα του, στο αίμα σας. Αν είναι πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια τότε πρέπει να ακολουθήσετε θεραπεία.

Είναι ασφαλές να κάνω περμανάντ κατά την εγκυμοσύνη;

Τα ελάχιστα δεδομένα που έχουμε σχετικά με το θέμα αυτό, δείχνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στο να κάνει περμανάντ μία έγκυος ή στο να ισιώνει μόνιμα τα μαλλιά της με χημικά. Οι αναθυμιάσεις μπορεί να είναι ενοχλητικές αλλά η έκθεση σε αυτές δεν είναι τόσο σημαντική ώστε να έχουν οποιαδήποτε επίδραση στο έμβρυο.

Δεν θα πρέπει ωστόσο να εκπλαγείτε αν το αποτέλεσμα της περμανάντ ή του μόνιμου ισιώματος κατά την εγκυμοσύνη, δεν είναι το αναμενόμενο. Κι αυτό γιατί οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν σε μια γυναίκα κατά την περίοδο αυτή, αλλάζουν τον τύπο και την υφή των μαλλιών, οπότε μπορεί να μην έχετε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Είναι ασφαλές να κάνω τατουάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Σίγουρα όχι. Υπάρχουν αρκετές ανησυχίες σχετικά με τα τατουάζ.

  • Πρώτος και κυριότερος λόγος ανησυχίας είναι η πιθανή μόλυνση από Ηπατίτιδα Β, η οποία μπορεί να προκληθεί από μολυσμένη βελόνα. Και δεν αποκλείεται να μολυνθεί και το έμβρυο.
  • Δεν γνωρίζουμε, αν και πώς, αυτές οι χρωστικές και τα μελάνια που χρησιμοποιούνται, επηρεάζουν την ανάπτυξη του εμβρύου.
  • Αν το τατουάζ είναι χαμηλά στην πλάτη σας ή στη μέση σας και είναι ακόμη νωπό, τότε ο αναισθησιολόγος μπορεί να επιλέξει να μην σας κάνει επισκληρίδιο κατά την ώρα του τοκετού. Οπότε πρέπει να ενημερωθείτε για την πολιτική του μαιευτηρίου πριν πάρετε αυτή την απόφαση.
  • Τέλος, λόγω των αλλαγών του δέρματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ένα τατουάζ που θα κάνετε ενώ είστε έγκυος, μπορεί να μην δείχνει το ίδιο μετά τον τοκετό.