Ενδιαφέροντα Νέα

Ορμονικές αλλαγές συμβαίνουν και στους άντρες που περιμένουν να γίνουν μπαμπάδες!

Οι άνδρες που περιμένουν να γίνουν πατέρες για πρώτη φορά, μπορεί να παρουσιάζουν ορμονικές αλλαγές πριν τη γέννηση του παιδιού τους και μάλιστα τα επίπεδα μερικών ορμονών τους, φάνηκε να ταιριάζουν με αυτά των εγκύων συζύγων τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μελλοντικοί μπαμπάδες παρουσίασαν πτώση των τιμών της τεστοστερόνης και της οιστραδιόλης τους, αλλά καμία αλλαγή των τιμών της κορτιζόλης ή της προγεστερόνης, των ορμονών που ενοχοποιούνται για το στρες.

Επίσης προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι και οι νέοι πατέρες είχαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης αλλά δεν ήταν σαφές πότε ακριβώς άρχισε η πτώση της τιμής της ορμόνης.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Human Biology, συμμετείχαν 29 ζευγάρια που περίμεναν το πρώτο τους μωρό.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα σιέλου για τη μέτρηση των επιπέδων της τεστοστερόνης, οιστραδιόλης, κορτιζόλης και προγεστερόνης. Όπως ήταν αναμενόμενο, στις μέλλουσες μητέρες τα επίπεδα όλων αυτών των ορμονών έδειξαν μεγάλες αυξήσεις ενώ τα επίπεδα τεστοστερόνης και οιστραδιόλης μειώθηκαν στους μελλοντικούς πατέρες.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν αλλαγές στην προγεστερόνη και την κορτιζόλη των αντρών κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέσα στα ζευγάρια τα επίπεδα αυτών των ορμονών ήταν είτε χαμηλά ή υψηλά και στα δύο μέλη του ζευγαριού.

Αυτό όπως επισήμαναν χρήζει διερεύνησης, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο είδος αλληλεξάρτησης μεταξύ των δύο εταίρων που αντικατοπτρίζεται στα επίπεδα των ορμονών.

Μια άλλη μελέτη του 2011 έδειξε ότι η τεστοστερόνη σε νέους πατέρες μειώθηκε έως και 40% κατά τον πρώτο μήνα μετά τον τοκετό της συζύγου. Επίσης εργαστηριακά πειράματα, δείχνουν ότι πατέρες με χαμηλότερη τεστοστερόνη είναι πιο τρυφεροί προς το βρέφος και συμπεριφέρονται πιο στοργικά.

Πηγή: Reuters