Αντισύλληψη

Εφηβεία: Σπιράλ, εμφυτεύματα VS χάπι, προφυλακτικό

Ενδομήτριες συσκευές και εμφυτεύματα αντισύλληψης προλαμβάνουν αποτελεσματικότερα τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες στην εφηβεία γι΄αυτό και πρέπει να συστήνονται ως οι ιδανικές μέθοδοι αντισύλληψης για τις έφηβες σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων.
Οι πιο πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες μάλιστα από την Ομάδα εργασίας για την αναστρέψιμη αντισυλληπτική δράση της Επιτροπής Εφηβικής Υγείας δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Οκτωβρίου του Ιατρικού περιοδικού Μαιευτικής και Γυναικολογίας.

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα που έρχονται στο φως, η μακράς δράσης αναστρέψιμη αντισύλληψη (LARC), δηλαδή, ενδομήτριες συσκευές, σπειράματα και εμφυτεύματα έχουν χαμηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης απ΄ότι οι μέθοδοι βραχείας δράσης (χάπι, προφυλακτικό κλπ) που οι έφηβοι συνηθίζουν να χρησιμοποιούν πιο συχνά, αναφέρουν οι συγγραφείς.

Τα ποσοστά σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες με τη χρήση μεθόδων βραχείας αντισύλληψης ήταν κατά 22 φορές υψηλότερα από τα ποσοστά που καταγράφηκαν με τη χρήση μεθόδων μακράς δράσης αναστρέψιμης αντισύλληψης (LARC).

Συγκεκριμένα το ποσοστό αυτό δεν ξεπέρασε το 1% το χρόνο. Επιπλέον γυναίκες κάτω των 21 ετών είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη όπως και οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικές μεθόδους βραχείας δράσης σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine. Αξιοσημείωτο ήταν επίσης και το γεγονός ότι τα αντισυλληπτικά βραχείας δράσης, είχαν μικρότερο ποσοστό συνέχισης της χρήσης τους από τους εφήβους σε σχέση με τις μεθόδους μακράς διάρκειας αντισύλληψης. Σε μελέτη που συμμετείχαν 1387 γυναίκες ηλικίας 15 έως 24 ετών που χρησιμοποιούσαν το χάπι, διαπιστώθηκε πως λίγες συνέχιζαν τη χρήση του 1 χρόνο μετά. Αλλη μελέτη έδειξε πως η συνέχιση της χρήσης μεθόδων μακράς διάρκειας αντισύλληψης ξεπερνά το 70% στους έφηβους.

Η έκθεση της επιτροπής αναφέρει επίσης ότι οι επιπλοκές από την συνεχιζόμενη χρήση είναι σπάνιες. Οι νεαρές γυναίκες με ενδομήτρια σπειράματα δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο για φλεγμονώδεις νόσους της πυέλου ούτε είναι σε αυξημένο κίνδυνο για υπογονιμότητα.