Γυναικολογική Υγεία, Eγκυμοσύνη

Ο πυρετός ενοχοποιείται για αυτισμό

Πυρετός που διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφάνιση βρεφικού αυτισμού, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Aarhus της Δανίας.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν πυρετό που διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα πριν από την 32 εβδομάδα κύησης είχαν τριπλάσιες πιθανότητες κινδύνου να διαγνωστούν με βρεφικό αυτισμό.

Επίσης φαίνεται να υπάρχει μια μικρή αύξηση κινδύνου για Διαταραχές του φάσματος του αυτισμού (ASD) και βρεφικού αυτισμού, στα παιδιά των οποίων οι μητέρες πήραν συγκεκριμένα αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αν και αυτό το εύρημα θα μπορούσε να οφείλεται στην τύχη και μόνο.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η ενεργοποίηση του ανοσοσποιητικού συστήματος της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να διαταράξει τις νευροαναπτυξιακές λειτουργίες του εμβρύου. Οι μολυσματικές ασθένειες μπορεί να είναι η πιο κοινή πορεία προς τη μητρική ανοσολογική ενεργοποίηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Στη μελέτη αυτή διαχωρίζονται τα παιδιά με βρεφικό αυτισμό και τα παιδιά με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού (ASD).
Η μελέτη συμπεριέλαβε 96.736 παιδιά από τα Εθνικά αρχεία γεννήσεων της Δανίας.
Τα στοιχεία συλλέχθηκαν με τηλεφωνικές συνεντεύξεις μητέρων που κατά μέσο όρο είχαν ηλικία κύησης από 17 έως 32 εβδομάδες και με δεύτερη συνέντευξη έξι μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού.
Από αυτά, 976 παιδιά, περίπου 1%, διαγνώστηκαν με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού και 342 (0,4%), με βρεφικό αυτισμό.
Παρατηρήθηκε επίσης και μια μικρή αύξηση κινδύνου για εμφάνιση αυτισμού και ASD μετά την χορήγηση φαρμάκων με δραστική ουσία τα μακρολίδια και τα σουλφοναμίδια οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και με τη χορήγηση πενικιλίνης κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 12 Νοεμβρίου στο Pediatrics.