Γυναικολογική Υγεία, Eγκυμοσύνη

Ιδιαίτερα ευάλωτες στη γρίπη οι έγκυοι και τα νεογνά τους

Οι έγκυοι και τα νεογνά τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά και να χρειαστούν νοσηλεία από την εποχική γρίπη ή ακόμη και να καταλήξουν από τις επιπλοκές που ενδεχομένως να παρουσιάσουν, επισημαίνουν, η συμβουλευτική Επιτροπή για την Ανοσοσποίηση (ACIP) και το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων – Γυναικολόγων (ACOG), που συστήνουν τον εμβολιασμό κατά της γρίπης σε όλες τις γυναίκες που είναι ή θα είναι έγκυοι κατά τη διάρκεια της περιόδου εμφάνισης της γρίπης ανεξάρτητα από τρίμηνο της κύησης το οποίο θα διανύουν.

Για να εκτιμήσουν την εμβολιαστική κάλυψη στις εγκύους κατά την διάρκεια του χειμώνα 2011 – 2012 το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) ανέλυσε στοιχεία από έρευνα στο διαδίκτυο που διεξήχθη από τις 3 έως τις 17 Απριλίου του 2012 μεταξύ γυναικών που ήταν έγκυοι την 4μηνη περίοδο Οκτωβρίου 2011 – Ιανουρίου 2012. Σε δείγμα 1660 γυναικών που απάντησαν, το 47% ανέφερε ότι είχε εμβολιαστεί κατά της γρίπης. Το 9,9% ανέφερε ότι είχε εμβολιαστεί πριν την εγκυμοσύνη, το 36,5% κατά τη διάρκεια τη εγκυμοσύνης και σε ποσοστό μικρότερο από το 1% ανέφερε ότι εμβολιάστηκε μετά την εγκυμοσύνη.

Στο σύνολο των ερωτηθέντων το 43,7% των γυναικών ανέφερε ότι όχι μόνο τους είχε συστηθεί εμβολιασμός αλλά τους είχε προσφερεθεί κιόλας. Αυτές οι γυναίκες είχαν εμβολιαστική κάλυψη σε ποσοστό 73,6%, ενώ οι γυναίκες που απλώς τους είχε συσταθεί το εμβόλιο χωρίς να τους χορηγηθεί δωρεάν είχαν κάλυψη κατά 47,9% και οι γυναίκες που ούτε τους είχε συστηθεί, ούτε τους είχε χορηγηθεί είχαν εμβολιαστεί κατά 11%.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων – Γυναικολόγων (ACOG) απαιτούνται συνεχιζόμενες προσπάθειες προκειμένου το σύστημα υγείας και γενικότερα, οι παροχοι υγείας, τα νοσσοκομεία και οι γιατροί να ενθαρρύνουν, να συστήνουν και να παρέχουν εμβολιασμό κατά της γρίπης σε εγκύους ή σε γυναίκες που θα είναι έγκυοι την περίοδο της εποχικής γρίπης.