Γυναικολογική Υγεία, Ενδιαφέροντα Νέα

Γιατί έχω δύο φορές περίοδο το μήνα;

Ενημερωθείτε για τις πέντε πιο κοινές αιτίες

Μπορεί, οι κατά καιρούς αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο να είναι συνηθισμένη κατάσταση, ωστόσο η συχνή εμφάνιση δύο περιόδων σε ένα μήνα μπορεί να υποδηλώνει ένα υποκείμενο πρόβλημα. O μέσος εμμηνορροϊκός κύκλος είναι 28 ημέρες, μπορεί ωστόσο να κυμαίνεται από 24 έως 38 ημέρες και να θεωρείται και πάλι φυσιολογικός. Εάν ένας κύκλος είναι μικρότερος, μια γυναίκα μπορεί να έχει δύο περιόδους μέσα σε ένα μήνα.

Ας δούμε λοιπόν πέντε από τις συνήθεις αιτίες που μπορεί να κρύβονται πίσω από τις δύο περιόδους το μήνα:

1. Νεαρή ηλικία

Οι ακανόνιστοι κύκλοι παρατηρούνται συχνά σε νεαρές κοπέλες που έχουν μόλις αρχίσει να έχουν περιόδους και δεν αποκλείεται συχνά να έχουν δύο φορές μέσα σε ένα μήνα. Αυτό οφείλεται στα κυμαινόμενα επίπεδα ορμονών κατά την εφηβεία. Έρευνες δείχνουν ότι οι ακανόνιστοι κύκλοι κατά την εφηβεία μπορεί να διαρκέσουν έως και έξι χρόνια μέχρι να σταθεροποιηθούν.

2. Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι ένα συχνό γυναικολογικό πρόβλημα. Στις γυναίκες με ενδομητρίωση, o ιστός του ενδομητρίου που φυσιολογικά καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας, αναπτύσσεται και σε περιοχές εκτός της μήτρας όπως, πάνω ή μέσα στις ωοθήκες, πίσω από τη μήτρα, πάνω στους συνδέσμους που διατηρούν τη μήτρα στη θέση της, στο περιτόναιο που επενδύει τα τοιχώματα και όργανα της κοιλιάς και σπανίως στο έντερο, την κύστη, το ορθό ή το διάφραγμα.

Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό άλγος, μη φυσιολογικές κράμπες και ακανόνιστη αιμορραγία. Μερικές φορές, η αιμορραγία μπορεί να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να φαίνεται σαν μια ακόμη περίοδος.

3. Περιεμμηνόπαυση

Το διάστημα πριν από την εμμηνόπαυση κατά το οποίο οι ορμόνες της γυναίκας αρχίζουν να αλλάζουν, είναι το διάστημα της περιεμμηνόπαυσης. Η περιεμμηνόπαυση μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, συχνά εμφανίζονται ακανόνιστοι κύκλοι, συμπεριλαμβανομένης της ύπαρξης μικρότερων ή μεγαλύτερων κύκλων, παρακάμπτοντας περιόδους κάποιους μήνες ενώ επίσης κάποιες γυναίκες βιώνουν βαρύτερη ή ελαφρύτερη αιμορραγία.

Όταν μια γυναίκα δεν είχε περιόδους για 12 διαδοχικούς μήνες, τότε λέμε ότι είναι σε εμμηνόπαυση.

4. Προβλήματα θυρεοειδούς

Τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στις περιόδους. Ο θυρεοειδής αδένας είναι ο ρυθμιστής των ορμονικών διεργασιών στο σώμα.

Αυτός ο μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας, υπάρχει ακριβώς μπροστά από το λαιμό μας και ελέγχει λειτουργίες, όπως η θερμοκρασία του σώματος και ο μεταβολισμός.

Οι ακανόνιστοι κύκλοι είναι ένα κοινό σύμπτωμα που σχετίζεται με προβλήματα θυρεοειδούς. Αυτό ισχύει τόσο για τον υπολειτουργικό θυρεοειδή ή αλλιώς τον υποθυρεοειδισμό, όσο και τον υπερδραστήριο θυρεοειδή ή υπερθυρεοειδισμό.

5. Ινομυώματα της μήτρας

Τα ινομυώματα είναι οι πιο συνηθισμένοι όγκοι της μήτρας. Εκτιμάται ότι μια στις πέντε γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών έχουν ένα ή περισσότερα ινομυώματα. Οι περισσότεροι όγκοι είναι καλοήθεις και δεν προκαλούν συμπτώματα. Όταν όμως προκαλούν συμπτώματα, ένα από αυτά είναι η διαταραχή της έμμηνου ρήσης. Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να εκδηλώνεται με τέσσερις μορφές:

  • Μηνορραγία, απώλεια μεγάλης ποσότητας αίματος κατά την περίοδο
  • Πολυμηνόρροια, εμφάνιση συχνών περιόδων (κάθε 15-20 ημέρες)
  • Μητρορραγία, κολπική αιμορραγία μεταξύ φυσιολογικών περιόδων
  • Υπερμηνόρροια, αιμορραγία για 10-15 ημέρες σε κάθε έμμηνο ρύση

Πότε να δείτε τον γιατρό σας

Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε δύο περιόδους το μήνα για 2 – 3 μήνες.

Μην αγνοήσετε συμπτώματα όπως:

  • αίσθημα εξασθένισης
  • πόνο ή αιμορραγία κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής
  • πυελικό άλγος
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • ανεξήγητες αλλαγές βάρους, απότομη αύξηση ή απώλεια κιλών.

Οι συχνές περίοδοι μπορεί να υποδηλώνουν μια υποκείμενη κατάσταση που απαιτεί θεραπεία. Η απώλεια αίματος μπορεί επίσης να προκαλέσει αναιμία, γι ‘αυτό είναι απαραίτητο να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.