Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, Ενδιαφέροντα Νέα

Και δεύτερο παιδί από τρεις βιολογικούς γονείς… Το Μάρτιο αναμένεται η γέννηση του τρίτου!

  • Γεννήθηκε πριν ένα μήνα στην Ουκρανία και είναι κοριτσάκι!

Αν και είναι το δεύτερο παιδί που γεννήθηκε χάρη στην τεχνική Spindle Transfer (Μεταφορά Μητρικής Ατράκτου), θεωρείται ως το πρώτο που γεννήθηκε από ζευγάρι με προβλήματα γονιμότητας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μητέρα δεν είχε προβληματικά μιτοχόνδρια όπως στην περίπτωση του πρώτου μωρού «τριών γονιών», που γεννήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο στο Μεξικό. Ωστόσο χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της Μεταφοράς Μητρικής Ατράκτου, καθώς οι συμβατικές θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν επέφεραν αποτελέσματα.

Έτσι λοιπόν και σε αυτή την περίπτωση το προβληματικό ωάριο της μητέρας διορθώθηκε αλλά αυτή τη φορά όχι για να μην κληροδοτηθεί κάποια κληρονομική ασθένεια αλλά για λόγους υπογονιμότητας που οφείλονταν στο ωάριο της μητέρας.

Γιατί είναι σημαντικό;

Οι δυνατότητες που μπορεί μελλοντικά να μας δώσει η εφαρμογή της μεθόδου ίσως ξεπερνούν τη φαντασία μας. Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις διόρθωσης ωαρίων προκειμένου να μην κληροδοτηθούν γενετικές ασθένειες στις επόμενες γενιές αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις επιδιόρθωσης κακής ποιότητας ή γηρασμένων ωαρίων.
Η χώρα μας πρωτοπορεί και είναι η πρώτη παγκοσμίως που ξεκινά την ερευνητική εφαρμογή της μεθόδου προκειμένου να ελεγχθεί σε ποιες άλλες περιπτώσεις θα μπορούσε η συγκεκριμένη μέθοδος να ωφελήσει τα ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας.
Πολύ σύντομα αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση τις οποίες αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον.